Yläkoulun aloittaminen on valtava muutos, vaikka siitä ei paljoa puhuta – uudessa tilanteessa sekä lapsi että vanhemmat

Murrosikäisten lasten vanhemmille olisi tärkeää saada vertaistukea muilta vanhemmilta, sanoo MLL:n Tatjana Pajamäki.

vanhemmuus
Norssin yläasteen oppilaita käytävällä.

Yläkoulun aloitus on valtava muutos lapselle. Uuden koulun aloittaminen haastaa myös vanhemmat, muistuttaa Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki. Mannerheimin lastensuojeluliitto aloittaa tänään Hyvä alku yläkouluun –kampanjan (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on tarjota nuorten vanhemmille neuvoja, miten lapsen kehitystä voi tukea yläkoulun alkaessa.

Ekaluokkalaisten koulun aloituksesta puhutaan paljon, mutta koulutaipaleen toinen nivelkohta, yläkouluun siirtyminen, on jäänyt katveeseen keskustelussa. Pajamäki muistuttaa, että yläkoulun aloittaminen on monella tapaa erityinen käännekohta lapsen elämässä. Murrosiän kynnyksellä koulu kun ei ole lapselle ainoa muutos.

– Käytännössä kaikki, mihin lapsi on tottunut itsessään muuttuu. Oma vartalo alkaa pikku hiljaa muuttua lapsesta aikuiseksi ja lapsi joutuu hahmottamaan itsensä ihan uudennäköisenä ihmisenä. Samalla ajattelutaidot ja persoonallisuus kehittyvät, Pajamäki luettelee.

Ja kaiken tämän keskellä vaihtuvat koulu ja kaveriporukat. Vanhemmille muutosten seuraaminen voi nostaa huolen siitä, miten nuoren maailman voi säilyttää itselleen tuttuna.

Pajamäki neuvoo vanhempia ottamaan aikaa nuoren kanssa olemiseen. Ja välillä riittää, että vanhempi on väljästi läsnä.

– Vaikka nuori viettäisi pitkiäkin aikoja omaan huoneeseensa sulkeutuneena, hänelle on tärkeää tietää, että vanhempi on tarvittaessa siinä, Pajamäki sanoo.

Pajamäki kehottaa vanhempia myös päivittämään tietonsa nuoruusiän kehityksestä. Vanhemman olisi hyvä lukea, miten lapsen tunne-elämä kehittyy ja miten irtautuminen vanhemmista tapahtuu. Tämä auttaa ymmärtämään muutoksia.

Ja vaikka kaverien merkitys tässä elämänvaiheessa kasvaa, vanhempien rooli tärkeimpinä aikuisina lapselle säilyy, Pajamäki painottaa.

Tatjana Pajamäki.
Tatjana Pajamäki.Yle

Vertaistuki tärkeää myös yläkoululaisten vanhemmille

Murrosikään kuuluu henkinen irrottautuminen vanhemmista. Uudessa tilanteessa vanhemmat joutuvat tasapainoilemaan oman tilan antamisen ja rajojen luomisen kanssa.

Tässä tilanteessa vanhemmille olisi tärkeää saada vertaistukea. Murrosikäisten lasten vanhemmilla on kuitenkin harvoin yhtä tiiviitä vertaisverkkoja kuin pienten lasten vanhempien hiekkalaatikon reunalla muodostamat verkot.

– Vanhempien olisi kamalan tärkeää päästä kuulemaan, että muillakaan ei välttämättä nukuta tarpeeksi, tai pidetä kiinni ruutuajasta tai syödä aina yhdessä, Pajamäki toteaa.

Keskustelu muiden vanhempien kanssa antaisi myös tukea rajojen asettamiseen. Esimerkiksi puhelimen käyttöä koskevista säännöistä olisi hyvä keskustella muiden samanikäisten lasten vanhempien kanssa.