Koulu jännittää jo uusia koululaisia – älä jyrää lasta aikuisratkaisuilla, muistuttaa uutuuselokuva

Lastenelokuva Puluboin ja Ponin leffa käsittelee koulujännitystä ja sen voittamista. Elokuva muistuttaa, miksi vanhemman pitää huomioida lapsen näkökulma.

koulut
Kuva Puluboin ja Ponin leffa -elokuvasta.
Tähtihetkessä puhuttiin koulujännityksestä Puluboin ja Ponin leffan tekijöiden kanssa.

Veera Salmen kirjasarjaan perustuva Puluboin ja Ponin leffa kertoo ensimmäiselle luokalle menevästä Poni-nimisestä tytöstä, joka potee koulupelkoa. Poni leikkii mieluummin heppaleikkejä mielikuvitusystävänsä Puluboin kanssa kuin valmistautuu koulun alkuun.

Pelkoa kylvää myös naapurissa asuva pomottava rehtori.

– Ponilla on tosi vilkas mielikuvitus. Rehtori ei tykkää siitä, että Poni leikkii hevosta. Poni ajattelee, että koulussa ei enää leikitä. Poni alkaa keksiä, mitä kaikkea pelottavia asioita koulussa voi tapahtua, jotka alkavat jännittää sitä, sanoo pääosanesittäjä Jenni Lausi.

Lapsen ongelmia ei voi pistää siististi pakettiin

Mari Rantasilan ohjaama elokuva avaa lapsen tuntemuksia jännittävän elämäntilanteen edessä. Puluboin ja Ponin leffa tarjoaa pohdittavaa niin lapselle kuin vanhemmallekin. Suuren seikkailun sijaan ollaan monelle lapselle tuttujen asioiden äärellä.

– Ponin äiti elokuvassa yrittää omalla ratkaisukeskeisellä tavallaan päästä eroon Ponin koulupelosta. Hän yrittää laittaa asiat pakettiin. Aikuisilta helposti unohtuu lapsen näkökulma, miltä lapsesta tuntuu ja miten häntä voi tukea. Peloista voi puhua ja niitä pitää käsitellä, elokuvan tuottaja Elina Pohjola sanoo.

Lasta ei kannata jyrätä omilla ratkaisumetodeilla. Pitää kuunnella ja vastata kysymyksiin, Pohjola muistuttaa.

Pääosaa esittävä yhdeksänvuotias Jenni Lausi ei itse muista jännittäneensä koulua. Hän haluaa muistuttaa koulua aloittavia lapsia koulun kivoista puolista.

– Esimerkiksi välitunnit ovat kivoja, ulkona voi leikkiä kavereiden kanssa, sitten on kivoja aineita. Mun lempiaineet ovat käsityö ja matematiikka.

Kuva Puluboin ja Ponin leffa -elokuvasta.
Ponin paras kaveri on mielikuvitusystävä Puluboi.Timo Heinänen / Pohjola-filmi

Leikki on tärkeintä, mutta siitäkin voi vetää överit

Puluboin ja Ponin leffasta löytyy mielikuvituksellista hassuttelua, tavallista lapsiperheen arkea ja lapsen näkökulmaa.

Leikki on tärkeä voimavara, jota elokuvassa juhlitaan. Samalla kuitenkin muistutetaan, että myös leikille pitää osata asettaa rajat.

– Ponilla on villi mielikuvituskaveri Puluboi. He leikkivät yhdessä joka päivä kaikkea hassua. Yhtenä päivänä Poni kaataa grillin ja sytyttää tulipalon, joka saa Puluboin katoamaan. Puluboi häviää, jos jotain pahaa tapahtuu, Lausi sanoo.

Elokuva käsittelee sitä, että leikkikin voi mennä överiksi.

– Vanhemman tehtävä on opettaa lapselle, että ei voi sytyttää tulipaloja. Mutta tuntuu, että leikin voima ja tärkeys välillä unohtuvat arjessa. Mielikuvituksen pitäisi antaa laukata vanhemmilla ja lapselle, Pohjola sanoo.

Puluboin ja Ponin leffassa ja alkuvuodesta julkaistu Supermarsu-elokuva näyttävät esimerkkiä kotimaisesta kokoperheenelokuvasta, jossa seikkailee vahva tyttöhahmo pääroolissa. Pohjola kertoo, että elokuvatiimille oli tärkeää tuoda raikas ja voimakas tyttö päähahmoksi.

– Ponista haluttiin tehdä vähän erilainen tyttöpäähenkilö kuin mitä elokuvissa on totuttu näkemään. Poni on rohkea, omapäinen ja näyttää kaikenlaisia tunteita.