1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hääsuunnittelu

Hääturistit etsivät Suomesta rauhaa ja luontoa – suomalainen hääsuunnittelija haluaa järjestää "pohjoismaisia" häitä myös ulkomailla

Ulkomailla järjestettävät häät mahdollistavat rikkaille hääpareille hetken yksityisyyttä. Helsinkiläinen Hey Look -suunnittelutoimisto tavoittelee pohjoismaisella hääsuunnittelullaan maailman markkinoita.

Hääsuunnittelu
Hääpari vihitään luonnon helmassa.
Kuva Hey Look -hääsuunnittelutoimiston järjestämästä vihkimisestä.Ed Peers / Hey Look

Suomella on tarjottavaa ulkomaisille hääpareille sekä sijaintina että pohjoismaisen tyylin asiantuntijamaana.

Näin uskoo helsinkiläisen hää- ja tapahtumasuunnittelutoimiston Hey Lookin visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö.

Suomessa toimii tällä hetkellä parikymmentä hääsuunnittelutoimistoa, jotka tarjoavat hääpareille suunnitteluapua ja käytännön toteutuksia kutsukorteista ja hääpaikan valaistuksesta aina tilaisuuden ohjelmaan asti.

Hey Lookin kohderyhmää ovat ennen kaikkea suomalaiset, mutta se on järjestänyt Suomessa häitä myös ulkomaalaisille pareille, joilla ei ole aiempia yhteyksiä Suomeen.

– Suomesta haetaan tiettyä rentoutta, Norokytö sanoo.

Valkoisten koivujen ja puhtaiden järven- ja merenrantojen lisäksi Pohjoismaihin yhdistetään ulkomailla mielikuvia rauhasta ja rentoutumisesta.

Samaa mutkattomuuden imagoa hyödyntää esimerkiksi Tanskan virallinen matkailunedistämissivusto Visit Denmark mainostaessaan turisteille mahdollisuutta viettää ”pohjoismaiset häät” ”kauniissa pikku kuningaskunnassa”.

Häät-lehden ja -sivuston päätoimittaja Sari Yli-Salomäki kertoo, että ulkomailla vietettävät häät voivat ylipäätään olla silmäätekeville paras tapa saada juhlistaa tärkeää päivää matalalla profiililla.

– Briteissä olen tavannut pareja, jotka ovat pitäneet häänsä esimerkiksi Malediiveilla. Heistä oli mukavaa viettää häitä pienellä porukalla ulkomailla. Jos häät olisi pidetty kotimaassa, heidän olisi pitänyt kutsua paikalle kaikki bisnespartnerinsa, Yli-Salomäki kuvailee.

– Liikemiehet ajattelevat, että Suomessa on mahdollisuus olla mr. nobody.

Hääpari vihitään luonnon helmassa.
Kuvat hääsuunnittelutoimisto Hey Lookin järjestämistä häistä.Susanna Nordvall / Hey Look

Visuaalinen ilme voi maksaa tuhansia euroja

Hey Lookin tärkeimpiä ulkomaisia kohderyhmiä ovat esimerkiksi Australia ja Iso-Britannia. Aasialaisten suosikkihääkohteisiin on jo pitkään kuulunut Naantalin Muumimaailma.

Syksyllä toimisto on aikeissa aloittaa ulkomaille laajentumisen toden teolla. Tavoitteena on tulla tunnetuksi suunnittelutoimistona, joka järjestää häitä eri puolilla maailmaa erimaalaisille pareille, mutta aina pohjoismaisella tyylillä.

– Haluamme keskittyä viennissä visuaalisiin asioihin. Veisimme ulkomaille pohjoismaalaisen näköisiä ja oloisia elementtejä, kuten laadukkaita luonnonmateriaaleja ja pelkistettyä tyyliä, Norokytö kuvailee.

Norokytö ja Yli-Salomäki vierailivat perjantaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Ohjelmassa Yli-Salomäki arvioi, että noin 5–10 prosenttiin suomalaisista häistä on ostettu ainakin jonkinlaista apua koordinoivalta hääsuunnittelijalta.

Halpaa hupia se ei ole.

– Visuaalisen puolen hinta vaihtelee meillä viidestätuhannesta aina kymmeniin tuhansiin euroihin. Häiden kokonaisbudjetit ovat sitten sellaisia, että itse en pystyisi ehkä sitä maksamaan, Norokytö sanoi.

Hääpari vihitään luonnon helmassa.
Häät-lehden ja -verkkomedian päätoimittaja Sari Yli-Salomäki ja visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö kertoivat nykyajan häätrendeistä ja visuaalisuuden tärkeydestä Ylen aamu-tv:ssä perjantaina 3.8.2018.
Lue seuraavaksi