Urheilullisuuden ja pelirohkeuden nimeen vannova Mikkelin Jukurit siirtyi Pekka Kangasalustan aikaan – ”Turha tänne on tulla jännittämään ja virheitä pelkäämään"

Mikkeliläiset lähtevät kolmanteen liigakauteensa uudessa komennossa. Pekka Kangasalustan Jukurit on panostanut kesällä fysiikkaharjoitteluun ja haluaa esittää tulevalla kaudella aktiivista peliä.

jääkiekko
Jukureiden päävalmentaja Pekka Kangasalusta Mikkelin torilla.
Pekka Kangasalusta saa kulkea Mikkelin torilla vielä rauhassa.Esa Huuhko / Yle

– Morjens!

Tampereen ja Etelä-Pohjanmaan murteiden sekoitusta puhuvan miehen kädenpuristus on vahva.

Istahdamme alas Jukurien uuden päävalmentajan, Pekka Kangasalustan, 40, kanssa. Häntä ei Mikkelin torilla tunnisteta, toisin kuin hänen edeltäjäänsä, Risto Dufvaa.

Ei ainakaan vielä.

Mikkelin kadut ovat Etelä-Pohjanmaan Jurvasta lähtöisin olevalle Kangasalustalle vielä tuntemattomia. Ensimmäiset viikot joukkueen peräsimessä ovat kuluneet pitkälti Kalevankankaalla, jossa joukkue ja päävalmentaja ovat viettäneet hallilla yhteistä kuherruskuukauttaan.

– Kaikki on alkanut täällä oikeastaan jopa pelottavan hyvin. Pelaajien tekemisestä huokuu päättäväisyys ja huolellisuus, Parru –lempinimeä totteleva päävalmentaja myhäilee.

Jukureissa puhaltavat nyt muutoksen tuulet.

Poikkeuksellinen ilmapiiri

Dufvan potkujen jälkeen organisaatio koki täystuuletuksen ja Heimon, eli Jukuriyhteisön uusi alku ilmentyy pitkälti juuri Kangasalustaan.

Jukurit ja Kangasalusta sopivat huhtikuun lopulla 1+1 vuoden pestistä. Nälkäisen ja nousussa olevan kiekkomiehen nähtiin olevan oikea valinta uuden projektin vetäjäksi.

Joukkue ja tuore päävalmentaja ovat vielä tutustumisvaiheessa. Suhde mitataan toden teolla viimeistään marraskuun pimeinä iltoina. Ensimmäiset yhteiset kokemukset ovat kuitenkin olleet ajankohtaan nähden onnistuneita.

– Paljon olen vuosien saatossa nähnyt niin pelaajana kuin valmentajakin, mutta tämä lähtö täällä on ollut poikkeuksellinen. On ilo nähdä, että täällä ollaan tarttumassa mahdollisuuteen.

Entinen kiekkoilija on kehittänyt itseään valmentajana askel kerrallaan. Leijonien valmennusryhmässä arvokasta oppia viime kaudella imenyt Kangasalusta tunsi olevansa valmis uuteen haasteeseen. Nyt hän on ensimmäistä kertaa päävalmentajana aikuisten korkeimmalla sarjatasolla.

– Viimeisen neljän vuoden aikana olen nähnyt paljon erilaisia joukkueita, pelaajia, ja johtamiskulttuureja. Olen saanut paljon näkemyksiä omaan juttuuni ja oma käsitykseni siitä, millainen valmentaja haluan olla, on vahvistunut.

Kangasalusta on tottunut reissaamaan yksin jääkiekon perässä. Hän muutti jo 15-vuotiaana jääkiekon perässä Pohjanmaalta Tampereelle.

Kangasalustan nykyinen tukikohta, oma yksiö, sijaitsee Mikkelin keskustassa. Matkaa kotoa hallille on noin kolme kilometriä.

Jukurien päävalmentaja Pekka Kangasalusta
Pekka Kangasalusta (kesk.) on ollut enemmän kuin tyytyväinen joukkueen työmoraaliin.Esa Huuhko / Yle

Uuden ajan valmentaja

Kangasalusta painottaa arjen työn merkitystä. Kilpailutilanteen pitää näkyä joka päivä. Pelipaikka ansaitaan näytöillä, ei statuksella.

– Joukkueessa täytyy olla tasa-arvo ja pelaajille pitää olla rehellinen. On tärkeää, että pelaajilla on hyvä olla joukkueessa.

– Haluan, että olemme vauhdikkaita, rohkeita, ja uskallamme rikkoa omia rajoja. Siihen minä pyrin kannustamaan poikia, että turha tänne on tulla jännittämään ja virheitä pelkäämään. Mieluummin yli kuin ali. Se on ollut meidän mottomme.

Kangasalusta kuuluu uuden ajan valmentajiin, joiden lähestymistapa pelaajia kohtaan on aiempaa sukupolvea inhimillisempi. Hänessä ja Kärppien mestariluotsi Mikko Mannerissa on paljon samaa. Molemmat puhuvat pelirohkeuden ja laadukkaan arjen puolesta.

– Parru on hyvä joukkuepelaaja ja pidetty persoona. Hän on oma itsensä ja häneen on helppo luottaa. Hän ottaa muut ihmiset huomioon, Manner kuvailee.

Heillä on yhteinen historia. Kangasalusta nostettiin aikoinaan Vaasan Sportin 74 -syntyneiden joukkueeseen, jossa Manner pelasi. Mannerin mukaan pelaajat arvostavat, kun valmentaja kohtelee heitä hyvin. Se ei tarkoita, että auktoriteetti kärsisi.

– Parru seuraa valmentajana ajan hermolla. Uskon, että tuo tyyli on tullut jäädäkseen, Manner sanailee.

Mikkelin Jukureiden päävalmentaja Pekka Kangasalusta joukkueen harjoituksissa.
Kangasalusta puhuu aktiivisuuden ja pelirohkeuden puolesta.Esa Huuhko / Yle

Urku auki

Urheilullisuus on sana, joka toistuu Kangasalustan puheissa. Hän uskoo, että laadukas fysiikka tuo Jukureille vielä monta päänahkaa. Se myös mahdollistaa laadukkaan harjoittelun raskaan kauden aikana.

– Suomalaisessa jääkiekossa urheilu on ehkä kadottanut merkityksensä. Pelikirjoilla yritetään vähän oikoa siinä päivittäisessä työnteossa. Uskon, että pystymme voittamaan pelejä, jos olemme paremmassa kunnossa kuin vastustaja, Kangasalusta täräyttää.

Hän toivoisi joukkueensa pelaavan aktiivista jääkiekkoa siten, että vaihdot pysyvät lyhyinä ja täten myös tempo kovana.

– Kun jalka ja keuhko toimivat, niin pelaajat voivat vetää urku auki. Se vaatii sen, että olemme kunnossa. Haluan, että olemme työteliäitä ja välillä rapatessa roiskuu.

Aktiivinen pelitapa tuo hyvinvointia myös pelaajien henkiselle puolelle, kun ennen jokaista peliä tulee tunne, että tänään on mahdollisuus voittaa.

Kauden alun tärkeyttä ei voi kyllin korostaa. Toissakaudella liiganousija sai hengen päälle heti alusta ja jälki oli sen mukaista.

– Hyvä kausi vaatii onnistumisia heti alkuun. Toivotaan myös, että muutamat pelaajat alkavat laittamaan kiekkoa pussiin. Maalintekoa meidän pitää pystyä parantamaan.