"Suomalaisen talo ei saa erottua liikaa, eikä pröystäillä" – Yli puolet uusista omakotitaloista on valkoisia, mustia tai harmaita

Porin asuntomessutalojen värejä ei säädelty, mutta silti valtaosa niistä sai valkoisen pinnan.

asuntomessut
Anniina Nurminen ja Johan Saarni messutalonsa terassilla.
Anniina Nurminen ja Johan Saarni messutalonsa terassilla.Mari Kahila / Yle

Porin asuntomessualueelle olisi saanut rakentaa minkä värisiä taloja tahansa. Rakentamistapaohjeissa annettiin talojen julkisivujen materiaalien ja värien suhteen vapaat kädet. Pientalotonteille nousi 23 valkoista, kaksi harmaata, kaksi mustaa ja yksi punainen omakotitalo.

Pian yhteen valkoisista taloista muuttava Marjo-Riitta Lintula myöntää, että värivalintoja voi hyvällä syyllä moittia hieman tylsiksi.

– Uskon kuitenkin, että täällä kyse on harkitusta tylsyydestä. Valkoinen, musta ja harmaa ovat trendikkäitä ja ajattomia värejä, jotka sopivat hyvin kaupunkirakentamiseen.

Marjo-Riitta Lintula messutalonsa olohuoneessa.
Marjo-Riitta Lintula messutalonsa olohuoneessa.Mari Kahila / Yle

Lintulan perheen taloa kuvaillaan messuesitteissä amerikkalaiseksi bungalowiksi balilaisella twistillä sekä ripauksella Alvar Aaltoa.
Julkisivun väri oli valittuna ennen kuin talon mallistakaan oli tietoa. Valkoinen on ollut aina yksi Marjo-Riitan lempiväreistä.

– Moni sanoo, ettei valkoinen ole edes väri. Mutta minulle valkoinen antaa tilaa. Tilaa ajatella, luoda ja vaihtaa sisustusta. Voin laittaa minkä väriset kukat tai joulukoristeet tahansa niin sisälle kuin ulos, kun päävärinä on valkoinen.

Synkkään Suomeen valoa valkoisella

Asuntomessualueen nuorin, kuuden viikon ikäinen asukas muuttaa myös valkoiseen kotiin. Jos isä Johan Saarni olisi saanut päättää, sisätilat olisi sisustettu vain mustalla ja valkoisella. Äiti Anniina Nurminen halusi kuitenkin taloon valkoisen kaveriksi hieman maanläheisiä sävyjä. Väri-ilottelua ei kaivannut kumpikaan.

Anniina Nurminen ja Johan Saarni messutalonsa olohuoneessa.
Anniina Nurminen ja Johan Saarni messutalonsa olohuoneessa.Mari Kahila / Yle

– Me nautitaan yksinkertaisesta ja selkeästä värimaailmasta. Tehostaa voi sitten myöhemmin väreillä, jos haluaa.

Valkoisen suosio niin talojen julkisivuissa kuin sisustuksessakin selittyy Johan Saarnin mukaan suomalaisella ilmastolla.

– Meillä on kahdeksan kuukautta vuodesta synkkää ja pimeää. Ehkä siksi ihmiset haluavat valkoisen tuomaa valoisuutta koteihinsa.

On noloa rakentaa liian näyttävästi

Suomalaiset rakentavat ja sisustavat hillitysti. Viime vuosina rakennetuista omakotitaloista yli puolet ovat valkoisia, mustia tai harmaita. 60 prosenttia suomalaisista kertoo luottavansa valkoiseen perussävynä sisustuksessaan. Tiedot käyvät ilmi Suomen Asuntomessujen 1500 suomalaiselle teettämästä kyselystä.

talo asuntomessuilla
Mari Kahila / Yle

Talojen väritysten trendit vaihtuvat kehitys- ja tutkimuspäällikkö Kari Tervosen mukaan hitaasti, 15-20 vuoden välein. Trendivärit ovat yhdistelmä suomalaisten omia lempivärejä ja uskomuksia siitä, mistä muutkin pitäisivät.

– Talon halutaan olevan tyylikäs ja miellyttävän naapureidenkin silmää. Suomalaisen talo ei saa erottua liikaa, eikä pröystäillä, Tervonen summaa.

Alle 40-vuotiaiden mielestä kaunein omakotitalo on moderni, vaaleasävyinen ja isoikkunainen kivitalo. Yksinkertaisia linjoja, hillittyä tyylikkyyttä ja kodikkuutta arvostetaan iästä riippumatta.

– Meillä elää Pohjoismaissa vahvana ihanne demokraattisesta yhteiskunnasta, jossa olisi jotenkin noloa rakentaa liian näyttävästi.

Moderni mielletään valkoiseksi

Uusien pientaloalueiden rakentamistapaohjeet vaihtelevat suuresti eri puolella Suomea. Tiukimmillaan esimerkiksi omakotitalon julkisivun ja katon värisävy on ennalta määrätty.

Ohjeistukset ovat asuntomessualueilla perinteisesti normaalia väljemmät. Se antaa mahdollisuuden kokeilla uudenlaista rakentamista. Porissa annetut vapaat kädet talon pintamateriaalien ja värien valinnan suhteen ei siis ole ennenkuulumatonta.

asuntomessualue
Mari Kahila / Yle

Maisema-arkkitehti ja taiteen maisteri Saara Pyykkö Aalto-yliopistosta toteaa, ettei Porin messualueen valkovoittoisuus ole sattumaa. Vapaat kädet värivalinnoissa eivät tarkoita sitä, että messualueista annettaisiin syntyä erimallisten ja -väristen talojen iloinen sekamelska.

Pyykkö löytää Porin kaavoitusviranomaisten tekemästä Karjarannan asuntomessualueen rakentamistapaohjeesta selityksen alueen yhtenäisille värivalinnoille.

– Ohjeisiin on kirjattu, että alueelle halutaan arkkitehtoniselta ilmeeltään moderneja, yksinkertaisia, selkeitä ja koristelemattomia kaupunkipientaloja. Voi olla, että arkkitehdit ovat tulkinneet tämän tarkoittavan yhtä kuin valkoisia julkisivuja, Pyykkö toteaa.

"Musta ja harmaa sopii konttoreihin, ei koteihin"

Tänä viikonloppuna päättyvillä asuntomessuilla on käynyt 107 000 suomalaista. Kiinnostusta sosiaalisessa mediassa on herättänyt etenkin alueen ainut korjausrakennuskohde, bunkkeriksi nimetty 1930-luvulla rakennettu Shellin asuin- ja autovajarakennus.

keittiö ja ruokahuone
Mari Kahila / Yle

Kempeleläiset Eveliina ja Jouni Lohi ihastuivat messuilla Talo Lintulaan. Pariskunta olisi valmis muuttamaan taloon vaikka heti. Etenkin puunväriset ikkunanpuitteet miellyttivät silmää. Muu tarjonta oli pariskunnan makuun hieman yksitoikkoista.

– Mustaa ja harmaata on ollut kyllä sisustuksissa liikaa. Nuo värit toimivat paremmin liiketiloissa, ei kodeissa. Julkisivuissa valkoinen toki on klassinen ja ajaton valinta.

Kempeleläiset Eveliina ja Jouni Lohi messutalossa.
Kempeleläiset Eveliina ja Jouni Lohi messutalossa.Mari Kahila / Yle

Merikarvialainen Johanna Lemmenranta kuvailee asuntomessutalojen väritarjontaa maanläheiseksi. Piristyksenä toimivat muutaman talon rohkeat lattiavärit ja tapettivalinnat. Värirevittelyjä hän ei olisi enempää kaivannutkaan.

– Uskon, että neutraalit värit kestävät paremmin aikaa, eikä niihin kyllästy niin nopeasti kuin viime vuosina suosiossa olleisiin punaisiin tehosteseiniin.