1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen oppositio kiistää presidentinvaalin tuloksen – maassa silti rauhallista

Oppositiojohtaja Nelson Chamisa vaatii, että hänen puolueensa on nähtävä äänestystulokset.

Emmerson Mnangagwan tukijat juhlivat vaalitulosta Hararessa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA-EFE

Zimbabwen opposition johtaja Nelson Chamisa sanoo twitterissä, että torstai-iltana julkistetut presidentinvaalin tulokset ovat "varmistamattomia ja vääriä", eikä hän aio hyväksyä niitä.

Tulosten mukaan Chamisa hävisi vaalit virkaa tekevälle presidentille Emmerson Mnangagwalle, joka sai 50,8 prosenttia äänistä.

Chamisa sanoo, ettei Zimbabwen keskusvaalilautakunta päästänyt hänen puoluettaan varmistamaan ääntenlaskennan tulosta. Chamisa vaatii, että lautakunnan on julkaistava "todennetut" ja puolueiden vahvistamat tulokset.

Nelson Chamisa sai enemmistön äänistä pääkaupungissa Hararessa, ja julistautui vaalien voittajaksi ennen tulosten julkistamista. Armeija kukisti hänen kannattajiensa mielensoitukset keskiviikkona, ja kuusi ihmistä sai surmansa.

Perjantaina pääkaupungissa Hararessa oli rauhallista. Liikennettä oli normaalia vähemmän, eikä armeijaa näkynyt kaduilla. Myöskään Chamisa ei ole kehottanut kannattajiaan mielenosoituksiin.

Vaalit voittanut Mnangagwa kukisti armeijan avulla Zimbabwen pitkäaikaisen diktaattorin Robert Mugaben viime marraskuussa. Mugaben kaudella hän muun muassa johti maan turvallisuuspalvelua.

Lue myös toimittajamme analyysi Zimbabwesta: Mnangagwa vei voiton Zimbabwen presidentinvaaleissa – mutta pahimmassa tapauksessa kamppailu on vasta alkamassa