Uponneen vesibussin kapteeni: "Jälkiviisautta, mutta olisi pitänyt tarkistaa hana"

Torstaina uponneen vesibussin pohjasta löytyi 15 sentin reikä.

Uponnutta vesibussia nostetaan. Kuva: Mikaela Löv-Alden / Yle

Pietarsaaren edustalla uponneen vesibussin kapteeni myöntää, että uppoamiseen johti inhimillinen virhe. Hän sanoo Yle Österbottenin haastattelussa, ettei ollut tarkistanut, onko jäähdytysjärjestelmän hana auki.

– Jos olisin tehnyt niin, mitään ei olisi sattunut. Inhimillinen tekijä, sanoo kapteeni Daniel Sjö ja muistuttaa, että jälkiviisaus on helppoa.

M/s Mässkär hörppäsi vettä ja upposi varsin nopeasti torstaina puolivälissä matkaansa Pietarsaaren vanhastasatamasta läheiseen Mässkärin saareen.

Veneessä oli 27 ihmistä, jotka kaikki pelastettiin alueella veneilleiden avulla.

Vesibussin jäähdytysjärjestelmä uusittiin kokonaan viime vuonna, ja yhdistyksen edustajan mukaan kaikki vaihtuvat kapteenit eivät ilmeisesti olleet tietoisia siitä, pitääkö hanaa enää avata ja sulkea matkan alussa ja lopussa.

Daniel Sjön mukaan oli sovittu, että hana jätetään aina auki. Nyt se oli suljettu.

Kun hana oli kiinni, se johti ylikuumenemiseen ja poltti lopulta 15-senttiseen reiän veneen perään. Alus nostettiin vielä onnettomuusiltana, ja se on nyt kuivumassa. Liikennöintiin siitä ei enää tällä kaudella ole.

M/s Mässkär upposi torstaina puolimatkassa Pietarsaaren vanhastasatamasta Mässkärin saarelle. Kuva: Robin Bokull

Vesibussissa oli kaksi henkeä liikaa. Kapteeni Daniel Sjö myöntää, ettei halunnut jättää kyydistä kolmea pikkutyttöä, jotka olivat ostaneet lipun ennakkoon.

Jotkut matkustajista ovat kertoneet julkisuudessa, ettei kapteeni kertonut heille, mitä tapahtui. Sjö sanoo, että muutaman minuutin ajassa täytyy keskittyä olennaisimpaan. Hän ei myöskään heti ymmärtänyt veneen olevan uppoamassa, ennen kuin näki, kuinka paljon vettä tuli sisään.

Sjö sanoo olevansa luonnollisesti huojentunut siitä, että henkilövahingoilta vältyttiin. Hän aikoo jatkaa vesillä.

– Olen ollut merillä 60 vuotta ja ajattelin jatkaakin.

M/s Mässkär nostettiin heti torstaina, mutta se ei jatkane yhdistyksen käytössä. Stefan Bredbacka, yksi omistajista, sanoo ettei vene ole alun alkaenkaan ollut paras mahdollinen tähän käyttöön. Bredbacka näkisi reitillä ennemmin aluksen, jonka kannelle mahtuu enemmän ihmisiä nauttimaan merinäkymästä. Myös vesibussin maine on kärsinyt kolauksen.

– Jotkut voivat välttää venettä, joka on uponnut kerran.