Länsi-Suomen merivartiosto poisti Pride-myönteisen julkaisunsa somesta ilman selitystä – “Kuva oli virkapukuohjeistuksen vastainen”

Kuva ehti olla julkisena muutaman päivän ja poistamisen sanotaan olleen hyvin poikkeksellinen toimi.

sosiaalinen media
Länsi-Suomen merivartioston julkaisema kuva hihamerkistä
Ruutukaappaus Länsi-Suomen merivartioston julkaisusta.Yle

Länsi-Suomen merivartiosto julkaisi alkuviikolla sosiaalisen median kanavillaan kuvan, jossa hihassa näkyi virkamerkki ja sen alapuolella sateenkaarilippu.

Kuva sai paljon tykkäyksiä, sitä jaettiin ja se keräsi kommentteja. Se kuitenkin poistettiin julkaisuista muutaman päivän päästä ilman selitystä.

– Kuvan poistamiseen päädyttiin siksi, että meidän virkapukuohjesääntömme mukaan virkapukua saa käyttää ainoastaan virantoimituksessa. Lisäksi virkapukuun ei saa kiinnittää siihen kuulumattomia merkkejä. Kuva oli virkapukuohjeistuksemme vastainen, sanoo Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Kalle Osola.

Sateenkaarimerkki oli kuvassa kiinnitetty hihassa virkamerkin paikalle.

– Pyrimme siihen, että virkavaatteet olisivat aina määräysten mukaiset ja oikein puettuina päällä. Se on osa toimintaamme ja näin ei tässä kuvassa ollut, Osola sanoo.

Poisto oli poikkeuksellinen toimi

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Kalle Osola sanoo, että julkaisun poistaminen sosiaalisesta mediasta ilman selitystä oli hyvin poikkeuksellista.

– Pyrimme pitämään siitä kiinni, että päivitykset olisivat aina etukäteen harkittuja ja asianmukaisia.

Pyrimme siihen, että virkavaatteet olisivat aina määräysten mukaiset ja oikein puettuina päällä. Se on osa toimintaamme ja näin ei tässä kuvassa ollut.

Kalle Osola

Osolan mukaan tällä kerralla julkaisun tekijällä oli ‘lievää harkitsemattomuutta’.

– Tottakai olemme nyt muistuttaneet kaikkia, että määräyksistä tulisi pitää kiinni, hän sanoo.

Länsi-Suomen merivartiosto ei aio antaa selitystä kuvan poistoon sosiaalisen median kanavillaan, mutta vastaa asiasta kysyjille.

– Ei ole tarkoitus olla missään tiedotushiljaisuudessa. Elämme kuitenkin nyt vuoden kiireisintä aikaa, jolloin päivityksemme liittyvät lähinnä meneillään olevien tehtävien hoitamiseen.

Apulaiskomentaja Kalle Osola muistuttaa, että ehdoton ihmisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden huomioiminen kuuluu Rajavartiolaitoksen ja Länsi-Suomen merivartioston periaatteisiin.

– Meille kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia lain ja viranomaisten edessä. Toivottavasti olemme sitä osanneet tuoda positiivisella tavalla aikaisemmin esiin.