Kalastajilta erittäin harvinainen hakemus Satakunnassa – haluavat varata merialueen vain ammattikalastuksen käyttöön

Eurajoen edustalla sijatsevan autonomisten laivojen testimeren takia alueella kiellettiin kalastus. Nyt Suomen ammattikalastajien liitto yrittää tehdä samanlaista aluevaltausta mereltä.

kalastus
Ammattikalastaja Markku Sotisaari kokemassa lohirysää Perämerellä Kemijoen edustan merialueella kesäkuussa 2014.
Ammattikalastajien liiton mukaan kalastajien rysät menevät rikki, kun niiden yli ajetaan veneillä.Riikka Rautiainen/ Yle

Suomen ammattikalastajaliitto ry hakee Varsinais-Suomen Ely-keskukselta osittaista vesiliikennekieltoa Lännennaulat -nimiselle merialueelle Eurajoen edustalle.

Hakemuksen mukaan kielto olisi voimassa seuraavat viisi vuotta aina huhtikuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Ammattikalastajien mukaan vesiliikenne häiritsee heidän elinkeinoaan, kun pyydyksiä ajetaan rikki.

Myös Eurajoen edustalla sijaitseva autonomisen laivaliikenteen saama testimerialue vaikuttaa asiaan. Selkämeren ammattikalastajien puheenjohtaja Sami Veneranta kertoo, että testimeren takia alueelta kiellettiin rysäkalastus, mihin nyt halutaan vastata samalla mitalla.

– Jos kerran mereltä voidaan varata vesialueita, niin haluamme tietenkin suojella oman elinkeinomme, Veneranta sanoo.

Vapaa-ajan kalastus ja sukeltaminen loppuisi

Sami Venerannan mukaan vesiliikennekielto olisi ensimmäinen laatuaan, mikäli se menee läpi. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ylitarkastaja Teija Jokinen varmistaa asian Lounais-Suomen osalta.

– Tiedossani ei ole, että tällaisia kieltoja olisi annettu ainakaan Satakunnan tai Varsinais-Suomen alueella. Yksityiskohtaista tietoa muualla Suomessa tehdyistä kielloista meillä ei ole, Jokinen sanoo.

Pahimmillaan kalastajalle voi tulla satojen eurojen tulonmenetykset vuorokaudessa.

Sami Veneranta

Läpimennessään kielto tarkoittaisi sitä, että Lännennaulojen alueella ei saisi olla minkäänlaista ylimääräistä vesiliikennettä. Näin ollen se lopettaisi alueella muun muassa vapaa-ajan kalastuksen ja sukeltamisen. Vesiliikennelain mukaan kielto ei vaikuttaisi työnteon tai asunnon sijainnin vuoksi tarpeellista liikennettä.

– Kun rysiä ajetaan rikki, vaikuttaa se kalastajan elinkeinoon ja pahimmillaan kalastajalle voi tulla satojen eurojen tulonmenetykset vuorokaudessa, Veneranta sanoo.

Porin urheilusukeltajien puheenjohtaja Jari Leskiselle uutinen mahdollisesta vesiliikennekiellosta tuli yllätyksenä.

– En ota vielä tässä vaiheessa kantaa, täytyy tutustua aiheeseen ensin tarkemmin, Lekinen sanoo.

Lue lisää:

Hallitus hyväksyi laivaliikenteen automaatiota helpottavan lakimuutoksen – etäohjattavat laivat testimerelle heinäkuussa

Ensimmäinen lähes itseohjautuva laiva voi seilata testimerellä jo kesällä – miehittämättömien alusten kokeilu vaatii vielä lakimuutoksen

Uutista päivitetty klo 14: lisätty Porin urheilusukeltajien puheenjohtajan kommentit.