Pietarsaaren vesibussionnettomuudesta aloitettiin rikostutkinta

Alustavat rikosnimikkeet ovat hyvän merimiestaidon laiminlyönti, merikelpoisuudesta huolehtimisen laiminlyönti ja vaaran aiheuttaminen.

vesiliikenneonnettomuudet
M/s Mässkär upposi torstaina puolimatkassa Pietarsaaren vanhastasatamasta Mässkärin saarelle.
M/s Mässkär upposi torstaina puolimatkassa Pietarsaaren vanhastasatamasta Mässkärin saarelle.Robin Bokull

Pietarsaaressa torstaina tapahtuneesta vesibussionnettomuudesta on käynnistetty rikostutkinta. Alustavat puhuttelut ja asianosaisten kuulustelut on aloitettu perjantaina. Tutkintaa johtaa merivartiosto yhdessä Pietarsaaren poliisin kanssa.

Tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Jari Niemisen mukaan alustavat rikosnimikkeet ovat hyvän merimiestaidon ja merikelpoisuudesta huolehtimisen laiminlyönnit ja vaaran aiheuttaminen.

– Alustavat rikosnimikkeet saattavat kuitenkin muuttua tutkinnan edetessä, Nieminen selventää.

Myös turma-aluksen tekninen tutkinta on aloitettu. Vesibussin kapteeni on myöntänyt, että onnettomuuden taustalla oli inhimillinen virhe. Tutkinta kestää arviolta useita viikkoja.

Onnettomuustutkintakeskuksen rooli vielä epäselvä

Nieminen ei pidä tutkintaa monimutkaisena, koska eri tahoja ei ole mukana monta. Onnettomuustutkintakeskuksen roolista hän ei vielä tiedä.

– Yleensä vastaavissa tapauksissa tämä kiinnostaisi onnettomuustutkintakeskusta. Se on kuitenkin heidän asiansa, lähtevätkö mukaan vai ei, sanoo tutkinnanjohtaja, kapteeniluutnantti Jari Nieminen.

Vesiliikenneonnettomuuksia on kasaantunut lähiviikoille useita. Onnettomuuksia on tapahtunut muun muassa Turussa, missä perhe loukkaantui vakavasti kahden huviveneen törmäyksessä. Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) kymmeniä ihmisiä kuljettanut vesibussi upposi laituriin viime perjantaina

– Eivät nämä kovin yleisiä ole. En kuitenkaan pidä vesibussiliikennettä vaarallisena. Pääsääntöisesti vesibussit ovat liikkuneet ilman ongelmia, sanoo Nieminen.

Pietarsaaren Vanhansataman ja Mässkärin saaren väliä liikennöivä M/s Mässkär-vesibussi upposi eilen iltapäivällä. Aluksen 25 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä saatiin pelastettua kuivin jaloin.

LUE LISÄÄ:

Täysi vesibussi upposi Pietarsaaren edustalla, kaikki 27 pelastettiin – onnettomuuden syynä inhimillinen virhe?
Uponnut vesibussi on saatu nostettua Pietarsaaressa
Uponneen vesibussin kapteeni: "Jälkiviisautta, mutta olisi pitänyt tarkistaa hana"