Mitä kaikkea pitää muistaa, kun lapsi aloittaa koulun – katso täältä parhaat vinkit koulutielle

Koulut alkavat suuressa osassa maata ensi viikolla.

koulut
Nuoret koululaiset matkalla kouluun.
Henrietta Hassinen / Yle

Kuuman kesän jälkeen ollaan tuota pikaa siinä vaiheessa, että koulut alkavat ja tuhannet pienet koululaiset lähtevät ensi kertaa koulutielle. Nämä kaikki asiat vanhempien on hyvä pitää mielessä ennen koulun alkua:

  • Koulurepun tulisi Selkäliiton mukaan olla tukeva ja jämäkkä, mutta tuntua silti selkää vasten pehmeältä. Olkainten pitäisi olla riittävän leveät ja pehmustetut. Sopivan kokoisen ja sopivimman repun löytämiseksi lapsi kannattaa ottaa mukaan ostoksille reppua sovittamaan. Paras reppu on vedenpitävä, heijastimilla varustettu ja kestää kulutusta. Lisäksi repussa on hyvä olla sisätaskuja, jotta mahdollinen puhelin, bussikortti tai avain pysyy paremmin tallessa.
  • Kynäkotelo. Se, mitä sen täytteeksi koulusta saa, on kunta- ja koulukohtaista. Yleensä koulusta annetaan vähintään yksi lyijykynä ja kumi lukuvuotta kohden sekä puuvärit. Kannattaa ehkä hankkia muutamia ylimääräisiä varalyijykyniä ja kumeja jo heti alkuu, sillä niillä on taipumusta katoilla.
  • Heijastinliivi tuo turvaa koulutielle, koska se kiinnittää tehokkaasti autoilijan huomion. Etenkin aamujen ja iltapäivien hämärtyessä muutaman euron sijoittaminen heijastinliiviin saattaa olla mieltä rauhoittava ratkaisu. Monissa kouluissa on käytössä erilliset sisäkengät. Kannattaa valita kengät, jotka ovat mukavan tuntuiset ja hyvin hengittävät.
  • Oma juomapullo on hyvä pitää repussa aina varsinkin lämpimillä keleillä. Kun tarvitaan erillisiä liikuntavaatteita, opettaja kertoo milloin ja millaisia.
  • Koulumatkan kulku kannattaa opetella yhdessä lapsen kanssa riittävän monta kertaa ja kysellä löytyisikö esimerkiksi lähellä asuva luokkatoveri matkakaveriksi.
  • Vanhemmat, joiden lapset ovat olleet päiväkodeissa, ovat tottuneet vaatteiden ja kenkien nimeämiskäytäntöihin. Samaa kannattaa jatkaa alaluokilla, muuten voi käydä useammankin kerran viikossa niin, ettei oma pari poikien mustia ulkohousuja osu oikeaan kotiin.
  • Mikäli lapsesi tarvitsee säännöllistä, koulupäivän aikana otettavaa lääkitystä, tarkista koulun terveydenhoitajalta lääkkeenantokäytäntö silloin, kun lapsi ei vielä itse osaa ottaa asiasta vastuuta. THL kehottaa toimittamaan koululle selkeät kirjalliset ohjeet lääkityksestä. Useimmiten lääkkeiden antaminen on koulun terveydenhoitohenkilökunnan vastuulla, eivätkä opettajat anna lääkkeitä. Monissa kouluissa terveydenhoitaja on kuitenkin paikalla vain parina päivänä viikossa, ja opettajaa voi kuitenkin pyytää muistuttamaan lääkkeen otosta. Osassa kouluista tehdään lääkehoitosuunnitelma.
  • Onnistuneen koulutyön perustana pidetään vanhempien ja koulun työtekijöiden kasvatuskumppanuutta eli vanhempien ja koulun työntekijöiden välistä yhteistyötä lapsen asioissa. Vanhemmat ja opettajat tapaavat vanhempainilloissa ja henkilökohtaisissa vanhempainvarteissa ja viestintä hoituu yleensä kodin ja koulun välille suunnitellun sähköisen viestintävälineen, kuten Wilman tai Helmin kautta.

Mannerheimin lastensuojeluliitto muistuttaa, että pieni koululainen opettelee uusia sääntöjä, tapoja ja rooleja ja joutuu selviytymään monesta asiasta yksin.

Lapsella on paljon muistettavaa eikä kaikkea voi osata heti. Käytännön asioista huolehtimisen lisäksi lapselle on tärkeää, että vanhemmat ovat kiinnostuneita hänen koulupäivästään, läksyistään ja kavereistaan.

Koulupäivän jännitys ja rasitus voi purkautua kiukkuna tai haluna olla sylilapsi. Lasta kannattaa kehua hänen pienistäkin onnistumisistaan koulussa, jotta kouluelämä saa mahdollisimman positiivisen alun.

Lue lisää:

Suurin osa ekaluokkalaisista aloittaa koulun puhelin repussaan – Rehtori muistuttaa: luuri ei kuitenkaan ole pakollinen

Yläkoulun aloittaminen on valtava muutos, vaikka siitä ei paljoa puhuta – uudessa tilanteessa sekä lapsi että vanhemmat