1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwessa oppositio ja valtapuolue pysyvät erimielisinä vaaleista – melakkapoliisi yritti estää opposition tiedotustilaisuuden alkamisen

Oppositiojohtaja Nelson Chamisan mukaan poliisi yritti estää tiedotustilaisuuden kokonaan.

 Zimbabwessa poliisi viivästytti opposition tiedotustilaisuutta rynnäköllä
Zimbabwessa poliisi viivästytti opposition tiedotustilaisuutta rynnäköllä

Zimbabwessa poliisi yritti estää opposition tiedotustilaisuuden ajamalla toimittajat ulos Bronte hotellista Hararessa perjantaina.

Paikalla oli kymmeniä toimittajia useista eri maista. Myös Ylen toimittaja oli paikalla tilaisuudessa. Hänen mukaansa mellakapoliisi töni ja hätisti toimittajat ulos hotellin alueelta.

Poliiseilla oli kilvet. Kuva: Liselott Lindström / Yle

– Vaikutti vahvasti siltä, että he olivat tulossa pidättämään opposition Nelson Chamisaa, sanoi paikalla ollut Ylen toimittaja Liselott Lindström.

Lopulta tilaisuus pääsi alkamaan yli tunnin myöhässä. Lindströmin mukaan Hararessa on muutoin ollut rauhallista, mutta tämänkaltaiset tapahtumat saattavat toimia sytyttimenä protesteille. Paikalla oli hänen mukaansa myös oppositiopuolueen kannattajia.

Tiedotustilaisuus oli järjestetty Bronten Hotelin pihalle. Kuva: Liselott Lindström / Yle

Zimbabwen opposition johtaja Nelson Chamisan mukaan poliisi oli yrittänyt estää tiedotustilaisuuden. Hänen mukaansa poliisin toiminta ei ole hyväksyttävissä.

– He haluavat estää meitä ja tuhota todisteet mitä meillä on, sanoi Chamisa tiedotustilaisuudessa. Chamisa sanoi, että valtapuolue Zanu PF käytti väkivaltaa, koska tiesi hävinneensä vaalit.

– Zimbabwen presidentinvaaleissa oli vakavia uskottavuus ja ongelmia, sanoi Chamisa. Oppositio aikoo haastaa vaalien tuloksen laillisin ja oikeudellisin keinoin.

Aiemmin oppositiojohtaja Chamisa on sanonut Twitterissä, että torstai-iltana julkistetut presidentinvaalin tulokset ovat "varmistamattomia ja vääriä", eikä hän aio hyväksyä niitä.

Mnangagwa oppositiojohtajalle: Sinulla on tärkeä rooli tulevaisuudessa

Zanu PF -puolueen vaalit voittanut ja Zimbabwen istuva presidentti Emmerson Mnangagwa piti oman tiedotustilaisuuden perjantaina. Aiemmin Mnangagwa tuomitsi poliisin rynnäkön Twitterissä. Hänen mukaansa tämänkaltainen poliisin toiminta ei kuulu Zimbabwen yhteiskuntaan ja asia tutkitaan.

Mnangagwa mukaan osan väkivaltaiset teot eivät voi olla estää toisten demokraattista ilmaisuvapautta. Hän sanoi olevansa häntä äänestäneiden sekä äänestämättä jättäneiden presidentti.

– Sinulla on tärkeä rooli Zimbabwen tulevaisuudessa, sanoi Mnangagwa oppositiojohtaja Chamisalle.

Mnangagwa toivoo rauhaa ja yhtenäisyyttä Zimbabween. Zimbabwessa perustetaan itsenäinen komissio, joka tutkii vaalien jälkeiset tapahtumat.

Mnangagwa ei vastannut, kuka lähetti armeijan kaduille, mutta sanoi armeijan olleen kaduilla sen takia, että poliiseja ei ollut tarpeeksi pysäyttämään mielenosoittajia.

Tulosten mukaan Chamisa hävisi vaalit virkaa tekevälle presidentille Emmerson Mnangagwalle, joka sai 50,8 prosenttia äänistä. Chamisa sai äänistä reilut 44 prosenttia.

Chamisan mukaan Zimbabwen keskusvaalilautakunta ei päästänyt hänen puoluettaan varmistamaan ääntenlaskennan tulosta.

Chamisa on vaatinut, että lautakunnan on julkaistava "todennetut" ja puolueiden vahvistamat tulokset.

Täydennetty 20:03: Muotoiltu otsikkoa

Lue myös:

Zimbabwen oppositio kiistää presidentinvaalin tuloksen – maassa silti rauhallista

Analyysi: Mnangagwa vei voiton Zimbabwen presidentinvaaleissa - mutta pahimmassa tapauksessa kamppailu on vasta alkamassa