1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtion budjettia sorvataan ensi viikolla – "Erimielisyyksien taso on 200 miljoonaa euroa"

Budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mukaan yhteensovittamista täytyy tehdä ennen kaikkea puolueiden erilaisten toiveiden välillä.

valtion talousarviot
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen ministeriössä 3.8. budjettineuvottelujen alla.
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen muistuttaa, että kasvusta huolimatta valtion talousarvio on yhä alijäämäinen.Jari Kovalainen / Yle

Valtiovarainministeriössä viimeistellään parhaillaan ehdotusta valtion ensi vuoden talousarvioksi eli budjetiksi. Ministeriö julkistaa ensi viikon torstaina oman ehdotuksensa, ja samalla julkaistaan muiden ministeriöiden menotoiveet.

Budjettipäällikkö Hannu Mäkisen mukaan sorvattavaa löytyy vielä kaikista ministeriöistä.

– Sitä en pysty vielä ennakoimaan, missä ne vaikeimmat kohdat ovat. Suurimmat ministeriöt, kuten sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat useimmin ne, joista tulee myös eniten pyyntöjä.

Vaikka valtion vuosimenot liikkuvat noin 55 miljardin euron tasolla, useimmat riidat koskevat vain kymmeniä miljoonia.

– Todellisten erimielisyyksien taso on ehkä 200 miljoonaa euroa, korkeintaan. Summa sitten supistuu neuvottelujen kuluessa, Mäkinen sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole niinkään riidoista ministeriöiden välillä vaan puolueiden välisistä painopiste-eroista.

– Jotkut toiset haluavat toista ja toiset toista, Mäkinen summaa.

"Jakovara-ajattelua ei pidä lisätä"

Mäkisen mukaan neuvotteluissa ovat erityisesti esillä työllisyyden kohentaminen entisestään sekä talouskasvun tukeminen.

– Myös sataukset osaamisen tason syventämiseen ovat esillä.

Samalla eduskuntavaaleihin on alle vuosi aikaa ja hallituksen sisällä jännitteet kasvavat. Pelko vaalibudjetista leijuu neuvotteluiden yllä.

– Se on aina haaste. Joka neljäs vuosi on tämä sama tilanne. Osa hallituksista pystyy paremmin pysymään kuosissa ja osa huonommin, Mäkinen sanoo.

Valtion tulot ja menot eivät ole vielä tasapainossa. Julkisen talouden rakenteellinen epätasapaino ja valtiontalouden alijäämäisyys näkyvät myös alijäämäisenä budjettina, edelleen.

– Jakovara-ajattelua ei pidä lisätä. Meillä on edelleen budjettialijäämää, vaikka tulossa on neljäs peräkkäinen kasvun vuosi.

Alijäämäksi on arvioitu noin miljardi euroa.

Lue seuraavaksi