Sambialainen oikeusistuin tuomitsi miesparin homosuhteesta – Tuomittuja uhkaa 14 vuoden vankeusrangaistus

Maan presidentti Edgar Lungu vastustaa jyrkästi homojen oikeuksia.

Sambiassa seksi samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa voi johtaa vankilaan. Kuva: Lucas Coch / EPA

Sambiassa paikallinen tuomioistuin on katsonut kahden miehen syyllistyneen homosuhteeseen. Miesten tuomio päätetään myöhemmin korkeammassa oikeusasteessa.

Samaa sukupuolta olevien ihmisten seksuaaliset suhteet ovat Sambiassa kiellettyjä, ja tuomittuja voi odottaa enimmillään 14 vuoden vankeusrangaistus.

Oikeudenkäynnissä hotellin työntekijä todisti nähneensä ikkunasta parin harrastaneen seksiä. Syyttäjät esittivät todistusaineistona myös kuvia ja videoita miehistä. Perjantaina julistetussa tuomiossa oikeus katsoi miesten syyllistyneen "luonnottomaan toimintaan". Tuomitut ovat 30- ja 38-vuotiaita.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Sambia on yksi maailman köyhimmistä maista ja hyvin riippuvainen ulkomaisesta avusta. Maan seksuaalivähemmistöjen vastaiset lait ovat pitkään hiertäneet apua antavien maiden ja Sambian suhteita.

Toistaiseksi Sambia ei ole kuitenkaan taipunut kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin homosuhteiden laillistamisesta. Maan presidentti Edgar Lungu on sanonut vastustavansa jyrkästi homojen oikeuksia.