Herätys: Sakot seuraavat Suomeen, identiteettikriisi iskee nelikymppiseen, pohjoisesta alkaen viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nopeusvalvontakamera Saksassa.
Nopeusvalvontakamera Saksassa.AOP

Ulkomailla saadut sakot voi joutua maksamaan Suomessa

Kun lomareissulla ulkomailla liikennevalvontakamera välähtää tai konstaapeli kirjoittaa sakon, saattaa sen joutua pulittamaan kotimaassa. Mikäli sakko on saatu EU-alueella, voi kyseisen maan viranomainen pyytää Suomelta sakon tunnustamista. Tunnustamispyyntöjä on tullut myös tänä vuonna tasaiseen tahtiin.

Chilessä piispat pyysivät hyväksikäyttöä anteeksi

Chilessä katolisen kirkon piispat ovat perjantaina pyytäneet anteeksi seksuaalisen hyväksikäytön uhreilta. Viime viikolla Chilessä syyttäjät kertoivat tutkivansa 158 kirkon jäsentä. Tapauksia on useilta vuosikymmeniltä aina 1960-luvulle asti, ja niissä on mukana yli 260 uhria, joista 178 oli lapsia ja nuoria.

Piispa Santiago Silva ja piispa Santiago Fernando Ramos lehdistötilaisuudessa Chilessä.
Piispa Santiago Silva ja piispa Santiago Fernando Ramos lehdistötilaisuudessa Chilessä.

Keski-ikäisenä ei pärjää parikymppisen identiteetillä

Aikuisiän identiteettikriisi iskee usein neljänkympin tienoilla. Iällä ei sinänsä ole mitään tekemistä asian kanssa, vaan se liittyy ennemminkin elämäntilanteisiin. Identiteettikriisi ei ratkea asioita märehtimällä. Jos tämä elämä ei tunnu hyvältä, tee jotain eri tavalla kuin ennen, neuvoo identiteettitutkija.

Grafiikka

Islannissa robottikopterilla voi kuljettaa pitsaa ja etsiä kadonnutta

Islannissa lennokit ovat tärkeä apukeino monessa asiassa. 300 000 asukkaan saari on harvaan asuttua ja monin paikoin asumatonta ja vaikeakulkuista. Siksi dronet eli droonit ovat saarella monessa käytössä. Lennokit auttavat kadonneiden etsinnässä. Retket ja vaellukset luonnossa tallennetaan myös linnun silmin.

Drone maassa
Toimitusjohtaja Maron Kristofersson ja Hans Pétur Jónsson Aha-yhtiöstä valmistelevat dronea tavarakuljetukseen.Nella Nuora / Yle

Paikoin päästään hellelukemiin

Sade- ja ukkoskuuroja liikkuu pitkin maata ja sää viilenee pohjoisesta alkaen. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lännestä saapuva matalapaine tuo jatkuvampaa sadetta pohjoiseen ja etelämpänä kannattaa varautua kuuroihin. Etelä- ja keskiosassa maata lämpötila kohoaa vielä paikoin hellelukemiin. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

lauantain sääkartta
Yle