Tilanne Jemenissä pahenee – WHO varoittaa koleravaarasta ja vaatii tulitaukoa rokottamiseen

Torstaina kymmeniä siviileitä kuoli ja jopa yli 100 haavoittui Hodeidaan tehdyssä iskussa.

Jemen
Jemenin hallituksen joukkoja lähellä Hodeidan satakaupunkia, Jemenissä.
Jemenin hallituksen joukkoja lähellä Hodeidan satakaupunkia, Jemenissä.Najeeb Almahboobi / EPA

Maailman terveysjärjestö, WHO varoittaa uudesta koleravaarasta Jemenissä. YK:n alainen terveysjärjestö vaatii kolmen päivän tulitaukoa, että tarvittavat rokotukset ehdittäisiin tehdä.

– Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia toimimaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti ja kunnioittamaan kansainvälisen yhteisön pyyntöä kolmen päivän tulitaukoon, jotta siviiliväestö voidaan rokottaa koleraa vastaan, sanoi Peter Salama WHO:sta.

Järjestön tavoitteena on, että 3 000 terveydenhuollon työntekijää rokottaa kolmessa päivässä 500 000 ihmistä Hodeidan kaupungissa ja sen ympäristössä, Pohjois-Jemenissä.

YK on huolestunut myös raskaana olevista naisista

YK:n mukaan sadat raskaana olevat naiset ovat vaarassa kuolla Hodeidassa konfliktien aiheuttaman lääketieteellisen hoidon puutteeseen. YK:n mukaan äitien kuolleisuus on maassa yksi maailman korkeimmista.

YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan raskaana olevat naiset ovat äärimmäisessä vaarassa, sillä heidän on vaikeampi päästä hoitoon. Järjestö pelkää äitien kuolleisuuden kaksinkertaistuneen vuoden 2015 tasosta, joka oli 385 kuollutta 100 000 synnyttäjää kohden.

Järjestö arvioi, että noin 90 000 naista synnyttää Hodeidassa seuraavan yhdeksän kuukauden aikana. Konfliktin vuoksi kaupungin terveyspalvelut ovat romuttuneet, infektiot leviävät ja komplikaatioiden riski on kasvanut.

Hodeida on köyhtyneen arabimaan tärkein satama. YK:n mukaan kaupungissa noin 8,4 miljoonaa ihmistä kärsii nälänhädästä.

Kymmenet siviilit kuolivat ja yli 100 loukkaantui Jemenissä tehdyissä iskuissa

Jemenissä kuoli torstaina 55 siviiliä ja haavoittui 170, kertoo kansainvälinen avustusjärjestö Punainen Risti. Siviilit kuolivat satamakaupunki Hodeidassa tehdyissä pommi-iskuissa. Isku tehtiin kaupungin satamaan ja läheisille kalamarkkinoille.

Jemenin hallinto ja sitä tukeva Saudi-Arabian johtama koalitio ovat iskeneet Hodeidaan, jotta ne saisivat vallattua kaupungin Iranin tukemilta huthikapinallisilta.

Punaisen Ristin mukaan tällä kertaa ei ole selvää, kuka iskut on tehnyt torstaina. Järjestö pitää niitä kuitenkin osoituksena täydellisestä välinpitämättömyydestä ihmisten elämää kohtaan.

– Tämä siviilien ja siviiliväestön kunnioittamisen puute on tuomittavaa. Jemenin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamatta jättäminen ei ole hyväksyttävää, sanoi Jemenin ICRC:n valtuuskunnan johtaja Johannes Bruwer perjantain julkilausumassa.

Punaisen Ristin mukaan tilanne pitkään jatkuneen konfliktin ja kuivuuden runtelemassa Jemenissä on hälyttävä. Jo noin 70 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua.

Jemenin hallinto ja Saudi-Arabian johtama liittouma ovat olleet sodassa Iranin tukemien huthi-kapinnallisten kanssa maaliskuusta 2015 lähtien. Jemenin kriisissä on kuollut jo yli 10 000 ihmistä. Lisäksi maan infrastruktuuri ja terveydenhuoltojärjestelmä ovat romuttuneet.

Tavoitteena on saada osapuolet rauhanneuvotteluihin Geneveen 6. syyskuuta.

Lue myös:

Jemenin sodassa siviilien ahdinko kasvaa – Taistelu satamakaupungista uhkaa miljoonien jemeniläisten ruoansaantia

Jemenin armeija: Hodeidan lentokenttä on vallattu

Jemenin ulkoministeri: Liittouman joukot pysyvät toistaiseksi tärkeän satamakaupungin ulkopuolella

Jemenissä on ruoka-avun varassa enemmän ihmisiä kuin Suomessa asukkaita – ja heidän avukseen tarvittaisiin rahaa yhtä paljon kuin Länsimetron jatkon rakentamiseksi

Saudi-liittouman joukot hyökkäsivät Jemenissä elintärkeään satamakaupunkiin – järjestöt pelkäävät humanitaarisen kriisin kärjistyvän

Punainen Risti on vetänyt pois työntekijöitä Jemenistä – syynä uhkaukset

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT