1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilessä katoliset piispat ovat pyytäneet anteeksi hyväksikäytön uhreilta

Chilessä kymmeniä pappeja on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Chile
Piispa Santiago Silva ja piispa Santiago Fernando Ramos lehdistötilaisuudessa Chilessä.
Piispa Santiago Silva ja piispa Santiago Fernando Ramos lehdistötilaisuudessa Chilessä.

Chilessä katolisen kirkon piispat ovat perjantaina pyytäneet anteeksi seksuaalisen hyväksikäytön uhreilta, kertoo uutistoimisto AFP. He myös lupasivat työskennellä syyttäjien kanssa.

– Me olemme epäonnistuneet velvollisuuksissamme pappeina, kun emme kuuntele, usko, huolehdi tai seuraa pappien ja uskonnollisten ihmisten laittomuuksia, kauhistuttavia syntejä ja epäoikeudenmukaisuuksia uhreja kohtaan, kirkko totesi viiden päivän kokouksen päätteeksi Chilen konferenssissa.

Viime viikolla Chilessä syyttäjät kertoivat tutkivansa 158 kirkon jäsentä, sekä pappeja että maallikoita. Tapauksia on useilta vuosikymmeniltä aina 1960-luvulle asti ja niissä on mukana 266 uhria, joista 178 oli lapsia ja nuoria.

Paavi Franciscus on jo anteeksipyytänyt toistuvasti Chilen skandaalia ja myöntänyt, että kirkko epäonnistui "kuuntelemaan ja reagoimaan" väitteisiin. Paavi on kuitenkin vakuuttanut, että "palauttaa oikeuden".

Episkopaalisen konferenssin presidentti Santiago Silva ilmoitti perjantaina joukon toimenpiteitä, jotka "ainakin aloittavat vakavan ongelman ratkaisemisen kirkossa".

– Tänään on ennen ja jälkeen, käännekohta, sanoi episkopalisen konferenssin pääsihteeri Fernando Ramos.

Vuoden 2000 jälkeen Chilessä noin 80 katolilaista pappia on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Heistä on tehty myös ilmoitukset viranomaisille.

Lue myös:

New York Times: Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty kardinaali jättää tehtävänsä

Arkkipiispalle tuomio lasten hyväksikäytön salailusta – Australialaispiispasta tuli korkea-arvoisin katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalissa tuomittu

Vatikaani pidätti entisen diplomaattinsa epäiltynä lapsipornon hallussapidosta

Paavi pahoittelee osaa puheistaan Chilen pedofiilipapin uhreille: "Läimäys uhrien kasvoille"

Paavi tapasi pedofiilipappien uhreja Chilessä

Lue seuraavaksi