Hyppää sisältöön

Salamaniskuun kuolee vuosittain pari ihmistä Suomessa – iskusta sähköiskun kaltaisia oireita

Ulkona parhaan suojauksen antaa auto, polku- ja moottoripyörien käyttämistä pitää välttää.

Salamaniskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos lähistön puissa tai sähköpylväissä näkyy purkauksia. Kuva: AOP

Salamaniskuun kuolee vuosittain 1–2 henkilöä Suomessa, kertoo Duodecim Terveyskirjasto. Salamanisku aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin sähköisku. Ihminen voi saada salamasta palovammoja sekä lihaskouristuksia. Isku voi myös pysäyttää ihmisen sydämen ja hengityksen.

Salaman synnyttämä paineaalto voi myös repiä tärykalvon. Ihminen voi myös sinkoutua paineaallon voimasta ja saada siinä yhteydessä murtumia.

Salama saattoi tappaa perjantaina kaksi miestä Juuassa Pohjois-Karjalassa. Poliisi uskoo, että puuhun iskeneen salaman sähkövirta tappoi miehet. Maa oli tapahtumahetkellä kostea.

Kosteus parantaa sähkönjohtavuutta, minkä vuoksi kosteissa tiloissa verkkovirrasta saatu sähköisku voi aiheuttaa suuremman virtauksen kehon läpi ja siten suuremmat vauriot kuin esimerkiksi kuivan käden kautta johtuva verkkovirta.

Duodecimin mukaan sähköiskun tai salaman saanut pitää toimittaa aina välittömästi jatkohoitoon, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan.

Salamalta voi suojautua kyykistymällä

Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) salamaniskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos tukka nousee pystyyn tai jos lähistön puissa tai sähköpylväissä näkyy purkauksia.

Ulkona salamalta voi suojautua menemällä kyykkyyn ison puun lähettyville. Ilmatieteen laitoksen mukaan suoraan puun tai jonkin muun korkean kohteen alle ei saa mennä. Jos muuta suojapaikkaa ei ole, kannattaa mennä noin kohteen korkeutta vastaavalle etäisyydelle jalat yhdessä kyykkyyn ja suojata kuulo, kerrotaan laitoksen verkkosivuilla.

Myös sateenvarjon käyttö voi houkutella salamoita. Laitos suosittelee myös välttämään korkeita paikkoja ja vesirajaa. Veneillessä pitäisi rantautua, jos se on vain mahdollista.

Ulkona parhaan suojauksen antaa auto, polku- ja moottoripyörien käyttämistä pitää välttää. Kumisaappaat eivät suojaa suoralta salamaniskulta, mutta saappaat voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta askeljännitteeltä.

Sisätiloissa pitää välttää sähkölaitteiden, lankapuhelimien, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.