Oravaisten taistelusta on kulunut tänä vuonna 210 vuotta – "Sotaa ei voi koskaan juhlia, mutta on tärkeää muistaa historiaa"

Oravaisten taistelun 210 vuotismuistopäivää vietettiin hellesäässä Pohjanmaalla. Muistopäivänä perinnerykmentit viidestä maasta järjestivät näytöksen taistelun tapahtumista.

sotahistoria
Porin perinnerykmentti Oravaisten taistelun 210 vuotismuistopäivänä.
Porin perinerykmentti Oravaisten taistelun 210 vuotismuistopäivänä komentajansa Siikarlan johdolla.Tuomo Rintamaa / Yle

Furiirin puustellin pihaan Oravaisissa noussut telttakylä majoittaa historian harrastajia perinnerykmenteistä Suomesta, Ruotsista, Latviasta, Norjasta ja Venäjältä. Telttakylä muistuttaa Suomen sodan aikaisen sotaväen muodostamaa pienoisyhdyskuntaa.

Oravaisissa käytiin yksi Suomen sodan ratkaisutaisteluista ja harrastajat näyttelevät taistelun kulun uusiksi taistelukentällä. Osallistujia on noin 170.

Telttakylä Oravaisissa Furiirin puustellin pihassa
Telttakylä Oravaisissa Furiirin puustellin pihassaTuomo Rintamaa / Yle

Oravaisten historiallisen seuran puheenjohtaja Göran Backman muistuttaa, että kyseessä ei ole juhla.

– On ehdottoman tärkeää, että emme puhu juhlasta. Sotaa ei voi koskaan juhlia, mutta on tärkeää muistaa historiaa.

Porin rykmentille käy huonosti

Porin perinnerykmentti on saapunut paikalle jo edellisenä päivänä. Helteisessä säässä perinneunivormu on hieman epämukava, mutta rykmentin henki ennen taistelunäytöstä on hyvä. Taistelunäytökseen porilaisten rooli on kirjoitettu 210 vuotta sitten.

– Moraali ja tunnelma joukoissa ovat hyvät, koska miehet ovat saaneet ruokaa ja juomaa tarpeeksi. Historiankirjat kuitenkin kertovat, että meille ei lopulta käy hyvin, komentaja Siikarla nauraa.

Oravaisten taistenun 210 vuotis muistopäivä.
Tuomo Rintamaa / Yle

Sotaväen mukana kulkivat sotilaiden vaimot, lapset ja kotieläimet. Historian harrastajat haluavat pitää tunnelman mahdollisimman autenttisena.

Oravaisten taistelun 210 vuotismuistopäivä
Tuomo Rintamaa / Yle

– Oli aika kivaa kulkea täällä telttakylässä illalla, kun mitään modernia tavaraa ei saa olla mukana. Yhteishenki on mahtava, Backman sanoo.