1. yle.fi
  2. Uutiset

Erdoğan uhkaa jäädyttää kahden amerikkalaisen ministerin varoja vastatoimena amerikkalaisten asettamille pakotteille

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkaa jäädyttää Yhdysvaltain oikeus- ja sisäministerien varallisuutta, koska Yhdysvallat asetti turkkilaisministereille sanktioita viime viikolla pastori Andrew Brunsonin tapauksesta johtuen.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan lehdistötilaisuudessa
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti lauantaina, että Turkki jäädyttää Yhdysvaltain oikeus- ja sisäministerien varat Turkissa.Simon Dawson EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui lauantaina Ankarassa. Puheessaan presidentti totesi, että Turkki määrää talouspakotteita kahdelle amerikkalaisministerille.

– Annan tänään virkamiehille ohjeet siitä, että Yhdysvaltain oikeus- ja sisäministerien rahat jäädytetään Turkissa, jos heillä on varoja täällä, presidentti Erdogan sanoi puheessaan.

Vielä ei tiedetä tarkoittiko Erdogan sisäministeri Ryan Zinkeä vai maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa Kirstjen Nielseniä. Yhdysvalloissa sisäministerillä on erilainen rooli kuin esimerkiksi Turkissa tai useissa länsimaissa.

Yhdysvallat taas määräsi alkuviikosta kahdelle turkkilaisministerille pakotteita koskien amerikkalaisen pastorin Andrew Brunsonin tapausta. Terrorismirikoksista syytetty Brunson oli johtanut protestanttikirkkoa Turkissa ennen pidätystään.

Vankilasta kotiarestiin

Amerikkalainen Brunson oli kaksi vuotta vankilassa, koska Turkki syyttää häntä vakoilusta ja siitä, että pastori kuuluisi aseistettuun terroristijärjestöön. Pastori Brunson siirrettiin kuitenkin kotiarestiin viime viikolla kahden vankilassa vietetyn vuoden jälkeen.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders totesi keskiviikkona, että Brunsonin vangitseminen on ollut epäoikeudenmukaista sekä epäreilua.

Pakotteilla ei ole merkitystä

Turkin sisäministeri Suleyman Soylu ja oikeusministeri Abdulhamit Gül totesivat viikolla, että Yhdysvaltain asettamilla pakotteilla ei ole mitään merkitystä, koska heillä ei ole sijoitusvaroja Yhdysvalloissa.

Turkin ja Yhdysvaltain suhteinen heikentyminen on kuitenkin heijastunut rahoitusmarkkinoille heikentäen Turkin valuutan liiran arvoa. Useat analyytikot ovat todenneet, että symboliset talouspakoitteet Nato –liittolaista vastaan saattavat heikentää jo lähitulevaisuudessa Turkin haavoittuvaa taloutta.

– Emme halua, että poliittiset kiistat siirtyvät talouden tasolle, koska se on molemmille osapuolille haitallista, presidentti sanoi.

Lue myös:

Turkki uhkaa Yhdysvaltoja vastapakotteilla vangitun pastorin tapauksessa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi