1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuustutkinta

Otkes: Laukut haittasivat eilistä matkustajakoneen evakuointia Helsinki-Vantaalla – Paikalla olleet kertovat myös rynnimisestä

Useat matkustajat yrittivät ottaa käsimatkatavaroita mukaansa evakuointitilanteessa, minkä vuoksi laukkuja jäi tukkimaan lentokoneen kulkuväyliä.

Czech Airlinesin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina. Kuva: Miikka Leskinen

Kulkuväyliä tukkivat laukut haittasivat matkustajalentokoneen evakuointia perjantaina Helsinki-Vantaalla, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Aaltosen mukaan useat matkustajat olivat yrittäneet ottaa käsimatkatavaroita mukaansa, mutta joutuneet jättämään ne ennen kuin poistuivat koneesta liukumäkeä pitkin. Aaltonen arvioi, että laukkuja oli ehkä parikymmentä osin kulkuväylillä, penkeillä ja ulostulon vieressä.

– Oli niitä sillä lailla, että minäkin meinasin kompastua, kun oli mustia laukkuja sähköttömässä koneessa.

Aaltosen mukaan myös muualla maailmalla sattuneissa evakuointitapauksissa on havaittu, että ihmisillä on taipumus ottaa matkatavaroita mukaan, vaikka ohjeet käskevät jättää ne paikalleen koneeseen.

– Tuohan voi olla jossain vakavammassa tilanteessa oikeasti elämän ja kuoleman kysymys, Aaltonen huomauttaa.

Myös Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu korostaa, että matkatavarat voivat olla evakuointihaitta. Esimerkiksi tulipalossa jokainen sekunti on merkityksellinen.

– Saattaa olla hyvinkin inhimillistä, että evakuointitilanteessa pyritään ottamaan ne kaikkein tärkeimmät asiat mukaan. Evakuointia ei kuitenkaan ole suunniteltu tai mitoitettu siten, että mitään käsimatkatavaraa otetaan mukaan.

Hentun mukaan käsimatkatavaroiden määrä lennoilla on yleisesti kasvanut. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki tavarat sijoitetaan asianmukaisesti istuimen alle ja suljettaville hattuhyllyille, jotta ne eivät pääse liikkumaan.

Myös rynnimistä

Onnettomuustutkintakeskus selvittää myös perjantain evakuointijärjestystä, sillä useat paikalla olleet ovat kertoneet pienestä rynnimisestä. Siinä riskinä on, että lapset voivat jäädä jalkoihin, kun osa yrittää juosta ulos koneesta.

Prahaan lähdössä olleen tshekkiläisen Czech Airlinesin koneesta evakuoitiin iltapäivällä 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä, koska koneessa havaittiin savua.

Aaltosen mukaan savun syy ei vielä lauantaina ollut selvillä. Lentokone on edelleen Helsinki-Vantaalla ja sille tehdään perusteellisempi tutkimus.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 4.8. kello 20:24.

Lue lisää:

Helsinki-Vantaalla evakuoidussa lentokoneessa ei merkkejä tulipalosta – OTKES tutkii vaaratilanteen

Lentokone evakuoitiin savuhavainnon takia Helsinki-Vantaalla – kyydissä 140 ihmistä