Hyppää sisältöön

Suomessa on keksitty innovatiivisia keinoja helteillä viilentymiseen – Säkylässä ja Somerolla avattiin jäähalli, Helsingissä ruokakauppa

Suomalaiset ovat kehittäneet helteiden takia kekseliäitä viilennystempauksia. Helsinkiläisen ruokakaupan majoitusideasta ovat uutisoineet useat kansainväliset mediat.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime viikkojen äärimmäisten räväköiden helteiden aikaan mediasta on saanut lukea lukuisia vinkkejä helteistä suojautumiseen. Helle on aiheuttanut harmia monin paikoin ja vaatinut Suomessa jopa kuolonuhreja.

Suomalaiset ovat kehittäneet helteiden varalle myös kekseliäitä viilennystempauksia. Säkylässä ja Somerolla avattiin keskiviikkona jäähallin ovet viilennystä kaipaavilla kuntalaisille. Kunnan asukkaiden nähtiin viilentävän ruumiinlämpöään jäähallin viileydessä.

Kotiapua ikääntyneille tarjoavan Rauhanmajan arkiavun toimitusjohtaja Ari Heikkilä pisti Säkylän tempauksen pystyyn äkillisen idean innoittamana.

Kuumuudesta kärsiviä vanhuksia työssään kohtaava Heikkilä sai idean jäähalliviilentelystä pohtiessaan sitä, miten voisi auttaa asiakkaitaan, jotka asuvat ilmastoimattomissa kodeissa.

Terttu Salin, Pirkko Ruohonen, Aino Nummenpää ja Irja Korpela hakivat helpotusta helteeseen Säkylän jäähallista. Kuva: Mari Kahila / Yle

Kauppa tarjoaa viileän nukkumapaikan sadalle nopeimmalle

Toisesta viilennykseen liittyvästä tempauksesta kuultiin keskiviikkona, kun helsinkiläinen ruokakauppa ilmoitti tarjoavansa viileät tilat yöksi helteestä kärsiville ihmisille. Ensi yönä Pohjois-Haagan K-Supermarketin lattioilla tulee yöpymään 100 ihmistä.

Tempaus havaittiin lauantaina monissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Suomalaisten yöpymisestä ruokakaupassa kertoivat ainakin kansainvälinen uutispalvelu Euronews (siirryt toiseen palveluun), brittilehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun), yhdysvaltalainen uutiskanava Fox News (siirryt toiseen palveluun).

Kauppias Marika Lindfors kertoo, että ajatus tapahtumasta lähti asiakkaiden palautteista. Niissä toivottiin, että viileässä kaupassa voisi nukkua kerrankin yön hyvin, kun omassa kodissa on niin kuuma helteiden takia.

Kaupan lattialle nukkumaan on ilmoittautunut satoja ihmisiä, mutta pelastuslaitos määräsi, että suurin sallittu osallistujamäärä tempaukseen on 100 henkeä.

Kauppias Marika Lindfors on ollut yhteydessä myös poliisiin ja Eviraan, jotka ovat myös sallineet yökyläilyn.

– Evira toivotti meille hyvää yötä ja mukavaa hetkeä. He eivät nähneet tässä mitään ongelmaa, Lindfors kertoo.

Kuva: K-supermarket Pohjois-Haaga

Oma makuupussi tarvitaan, valot sammuvat puolilta öin

Yöpyjillä pitää olla oma makuupussi ja alusta mukana kaupan lattialla nukkuessaan, kauppa ei tarjoa sänkyjä. Yöpymään on tulossa kaiken ikäisiä ihmisiä ja tapahtuma on päihteetön.

Kauppa avaa ovensa nukkujille sen sulkeutumisajan, eli kello 22 jälkeen. Valot sammutetaan kaupassa puolilta öin, mutta hiljaisuutta ei ole määritelty.

– Koetamme asetella ihmiset siten, että ne jotka aikovat valvoa, ovat toisella puolella kauppaa kuin ne, jotka haluavat nukkua, Lindfors sanoo.

Kauppias ei pelkää, että yöpyjät varastaisivat hyllyistä mitään, koska tapahtumassa on jatkuva valvonta.

– Isoveli valvoo koko tapahtuman ajan. Meillä on aika hyvä kamerasysteemi, josta näkee hyvin.

Tällä hetkellä kaupassa tehdään valmisteluja siihen, että ihmiset mahtuvat nukkumaan. Käytäviltä tyhjennetään irtaimistoa pois tieltä.

Lue lisää: