1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Venäjältä yhteistyöpyyntö Yhdysvalloille – Moskova hermostui pyynnön vuotamisesta USA:n mediaan

Venäjä on ehdottanut Yhdysvalloille yhteistyötä Syyrian jälleenrakentamiseksi. Kuukausi sitten esitetty yhteistyöpyyntö vuosi venäläisten harmiksi yhdysvaltalaisiin tiedotusvälineisiin.

Kenraali Valeri Gerasimovi. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä vahvistaa, että se on esittänyt Yhdysvalloille yhteistyöpyynnön liittyen Syyrian pakolaiskysymykseen sekä sodan runteleman maan jälleenrakentamiseen.

Venäjän asevoimien yleisesikuntapäällikkö, kenraali Valeri Gerasimov vahvisti lauantaina, että Venäjä lähetti kuukausi sitten Washingtoniin kirjelmän yhteistyöpyynnöstä.

Gerasimov vahvisti asian sen jälkeen, kun tieto pyynnöstä oli vuotanut yhdysvaltalaisiin tiedostusvälineisiin. Tämä turhautti selvästi kenraalia.

– On pettymys, ettei yhdysvaltalaisosapuoli noudata sopimusta yhteydenoton sisällön julkistamisesta, johon molemmat osapuolet olivat myöntyneet, totesi Gerasimov lausunnossaan.

Ehdotus yhteistyöstä koskee muun muassa pakolaisleiriä Rukbanissa, joka sijaitsee Syyrian ja Irakin rajamailla lähellä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa.

Venäjän mukaan se olisi valmis neuvottelemaan Syyrian viranomaisten kanssa siitä, että Rukbanista kotiinsa palaaville pakolaisille voitaisiin taata turvatakuut. Venäjällä on suuri vaikutusvalta Syyrian johtoon.

Lisäksi Moskova ehdottaa kirjelmässä, että Venäjä ja Yhdysvallat sopisivat miinojen tuhoamisesta eri puolilla Syyriaa sekä tekisivät yhteistyötä maan jälleenrakentamisessa ja humanitaarisissa asioissa, jotta ”Syyriaan saataisiin kiireisesti edellytykset rauhanomaiseen elämään.”

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi antanut virallista lausuntoa Venäjän ehdotuksesta.

Venäjä on ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein liittolainen sodassa, jossa on kuollut yli 350 000 ihmistä, ja jota miljoonat ihmiset ovat paenneet ulkomaille.