Venezuelan presidentin tapahtumaan iskettiin räjähteillä lastatuilla drooneilla – sotilaat pakenivat paraatista

Ainakin seitsemän sotilasta loukkaantui räjähdeiskussa. Presidentti Maduro selvisi tilanteesta vahingoittumattomana. Hän syyttää iskusta Kolumbiaa ja Yhdysvaltoja.

Presidentti Maduro pitää puhetta sotilasseremoniassa Caracasissa 5.8.2018. Kuva: EPA

Venezuelassa on tehty räjähdeisku sotilasseremoniassa Caracasissa, jossa presidentti Nicolas Maduro oli pitämässä puhetta.

Maan informaatioministerin Jorge Rodriguezin mukaan presidentillä ei ole hätää, mutta iskussa loukkaantui ainakin seitsemän sotilasta.

Ministeri kertoo, että räjähdys oli peräisin useista ilmassa lentävistä drooneista eli minikoptereista, jotka oli lastattu räjähteillä.

Rodriguezin mukaan räjähteistä lensi panoksia lähellä presidentin puhujakoroketta. Ministeri kertoo, että vahingoittumattomana iskusta selvinnyt Maduro jatkaa normaaleja tehtäviään.

Rodriguez kuvaili iskua hyökkäykseksi presidenttiä vastaan.

Maduro oli parhaillaan pitämässä televisioitua puhetta, kun räjähdys tapahtui. Voit katsoa videon tilanteesta tässä artikkelissa.

Venezuelan tiedotusministeri Jorge Rodriguez kuvattuna 5.8.2018 Caracasissa heti räjähdeiskun jälkeen. Kuva: EPA

Muun muassa kolumbialaisen NTN24-uutiskanavan videossa (siirryt toiseen palveluun) Maduro on puhumassa parhaillaan maan taloudesta, kun kovaääninen pamaus keskeyttää hänen puheensa. Maduro ja muut lavalla seisovat katsovat hämmentyneen oloisina ylöspäin.

Pian kamera siirtyy kuvamaan kadulle asettautunutta pitkää sotilasparaatia, joka hajoaa sotilaiden paetessa paikalta. Tämän jälkeen tv-lähetys katkeaa.

Paraatilla juhlistettiin Maduroa tukevan perustuslakiedustajiston yksivuotisvuosipäivää.

Maduro syyttää iskusta Yhdysvaltoja ja Kolumbiaa

Presidentti Maduro syytti hyökkäyksestä äärioikeistolaisia ryhmiä pian iskun jälkeen pitämässään puheessa.

– Tämä oli yritys tappaa minut. He yrittivät tänään salamurhata minut, totesi Maduro.

Presidentin mukaan todisteet viittaavat siihen, että iskun takana olevat äärioikeistolaiset tahot toimivat yhteistyössä Kolumbian kanssa. Maduron mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö iskusta olisi vastuussa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.

Venezuelan johtaja arvelee myös, että myös Yhdysvallat on osallisena iskuun. Presidentin mukaan sekä Kolumbia että Yhdysvallat yrittävät tuoda väkivaltaa Venezuelaan.

Poliisi on tehnyt joitakin pidätyksiä iskuun liittyen, mutta Maduro ei kertonut pidätysten yksityiskohdista tarkemmin.

Presidentti kiitti selviytymisestään Jumalaa, kansaa ja Venezuelan armeijaa. Maduro kuvaili ”rakkauden kilven” pelastaneen hänet.

– Olen varma, että elän vielä useita vuosia, presidentti lausui.

Paikallinen ryhmä ilmoittautunut tekijäksi

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut siviileistä ja sotilaista koostuva kapinallisryhmä, joka kutsuu itseään nimellä "Soldados de Franelas".

Suomeksi nimi tarkoittaa sotilaita t-paidoissa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa julkilausumassa kapinallisryhmä syytti Maduroa perustuslain unohtamisesta ja asemansa käyttämisestä rikastuakseen.

– Emme voi katsoa sivusta kuinka venezuelalaiset kärsivät nälästä, puuttuvista lääkkeistä ja valuutasta jolla ei ole arvoa. Hallitus keskittyy vain levittämään kommunismia, ryhmän viesti kannanotossaan.

Maduron mukaan joitakin tapaukseen kytkeytyviä henkilöitä on pidätetty ja tutkinta jatkuu.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuusneuvonantaja John Bolton on kiistänyt, että Yhdysvalloilla olisi mitään tekemistä asian kanssa.

Uutista päivitetty 17.32. Uutiseen lisätty John Boltonin kommentti.

Lisää aiheesta: