Viikko alkaa tuulisena ja sateisena – helteet väistyvät vain pariksi päiväksi

Maanantaina matalapaine tuo Suomeen viileää ilmaa, reippaita sateita ja voimakkaita tuulia. Keskiviikkona helteet tekevät paluun.

sää
Tummat pilvet roikkuvat raskaina taivaalla.
Maanantaina sade- ja ukkosrintama saapuu yön aikana Perämereltä Suomen ylle. Katso videolta, miten sateet liikkuvat alkuviikon aikana.

Alkava viikko käynnistyy viileässä ja sateisessa säässä. Sade- ja ukkosrintama saapuu yön aikana lännestä Perämereltä Suomen ylle. Aamu aukeaa maanantaina sateisena ja tuulisena maan etelä- ja keskiosissa.

Sateita saadaan monin paikoin Suomen eteläpuoliskolla, mutta etelärannikko sekä maan pohjoisosat säästyvät sateilta.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että runsaimmat sateet tulevat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Erityisesti idässä voi sateiden seassa myös ukkostaa.

– Maa-alueilla puuskittainen tuuli voi yltyä jopa 15 metriin sekunnissa. Merellä tuuli on kovaa, jopa 17 metriä sekunnissa, Kotakorpi kertoo.

Maanantai on viilein päivä kuukauteen

Sateet ja tuulet viilentävät ilmaa ja repivät lämpötiloja alas. Maanantai on viilein päivä Suomessa pitkään aikaan, noin kuukauteen. Heinäkuussa Suomessa mitattiin kaiken kaikkiaan 27 hellepäivää.

Kotakorven mukaan lämpötilat keikkuvat maan etelä- ja keskiosissa 15 ja 20 asteen välillä. Pohjoisessa lämpötila laskee kymmenen asteen tuntumaan ja sää on erityisen kolea.

– Pohjoisessa jopa hallayöt ovat mahdollisia, Kotakorpi kertoo.

Tiistaina sateet väistyvät ja sää poutaantuu. Lämpötila nousee hieman, tavallisiin kesän lukemiin.

Keskiviikkona helteet tekevät paluun Suomeen etelästä virtaavan lämpimän ilman myötä. Sää on aurinkoista. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila nousee hellelukemiin ja torstaina voi olla vieläkin lämpimämpää, jopa 30 astetta.