Myös Pohjois-Pohjanmaalla liikkuu asuntomurtoihin keskittyneitä ulkomaalaisia rikollisporukoita

Asuntomurtoja on tehty tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla hiukan vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Oulu
Rikottu oven ikkuna.
Poliisin mukaan asuntomurrot ovat usein ulkomailta tulevien liigojen tekemiä.Etelä-Savon poliisilaitos

Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan asuntomurroista on tehty Oulussa. Tänä vuonna murtoja on tehty reilut 20. Viime vuonna vastaavana aikana murtoja tehtiin noin 30.

Viime vuonna koko Pohjois-Pohjanmaan alueella tehtiin vajaat 120 asuntomurtoa. Tänä vuonna murtoja on tehty reilut 40.

Jos tarkastellaan koko Suomea, asuntomurtojen määrä on noin 20 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana aikana. Koko alkuvuonna poliisin tutkittavaksi on tullut yhteensä jo lähes 1 300 asuntomurtoa.

Korkeaa määrää selittää poliisin mukaan osaltaan se, että tänä vuonna Suomessa on havaittu poikkeuksellisen paljon asuntomurtoihin keskittyneitä ulkomaalaisia rikollisporukoita.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Jan Sormunen kertoo, että ulkomaalaisia rikollisryhmiä on ollut tänä vuonna liikkeellä, mutta ilmiö ei ole uusi, vaan vastaavia ryhmiä on liikkunut Suomessa jo vuosia.

– Ryhmät ovat osa liikkuvaa rikollisuutta eli he matkustavat toiseen maahan, tekevät lyhyessä ajassa useita rikoksia eri puolilla maata, jonka jälkeen he poistuvat maasta. Kohteena ovat olleet asunnot, joista viedään yleisimmin koruja sekä liikekiinteistöt, joissa kohteena on ollut muun muassa arvokkaampi erityiselektroniikka.

Murtoja tehdään usein päivällä, kun aikuiset ovat töissä ja lapset hoidossa tai koulussa. Murron ehkäisemiseksi asunto kannattaa pitää asutun näköisenä, esimerkiksi pyytämään naapuria hakemaan postin loman aikana.

– Myös omaisuus kannattaa piilottaa hyvin ja huolehtia, että omaisuudesta olisi tallessa tunnisteet, kuten sarjanumerot, merkki ja malli. Hyvä tapa on myös valokuvata arvo-omaisuus, kuten kalliimmat korut, Sormunen kertoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)