1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotilot

Helle ja kuivuus ovat jopa tappaneet sitkeitä lehtokotiloita – syksyllä syntyvät eivät ehkä selviä talvesta

Sateiden vähyys on rajoittanut tänä kesänä selvästi lehtokotilon leviämistä ja lisääntymistä.

kotilot
Lehtokotilo
Vielä toukokuussa lehtokotilot voivat hyvin ja liikkuivat aktiivisesti.Sini Ojanperä / Yle

Pitkään jatkunut helle on vähentänyt rajusti lehtokotiloiden liikkumista ja lisääntymistä. Lehtokotilot kestävät hyvin kuivuutta, sillä ne voivat odotella kuorensa suojissa kosteampia aikoja.

Tänä kesänä kuivuutta on jatkunut kuitenkin niin pitkään, että lehtokotiloita on jopa kuollut. Hengissä pysyneet yksilöt ovat saaneet aikaan tavallista vähemmän tuhoja.

– Helteet ovat tehneet sen, että syöminen on ollut lehtokotiloilla paljon pienempää kuin viime vuonna, kertoo Lahdessa työskentelevä Helsingin yliopiston professori Heikki Setälä.

Kotilot viihtyvät tiheiköissä, jotka säilyttävät yleensä hyvin kosteutensa. Nyt niissäkin on ollut tavallista kuivempaa, joten nilviäisten levittäytyminen on vaikeutunut.

Lehtokotilot voivat kuitenkin vielä ottaa loppukirin lisääntymisessä.

– Aktiivisia lehtokotiloita on vielä syys- ja lokakuussa. Jos tulee kunnon sateita, selviytyjät voivat vielä lisääntyä, professori Setälä toteaa.

Syntyvät pikkukotilot eivät kuitenkaan todennäköisesti ehdi kerryttää riittävästi vararavintoa selvitäkseen rankasta talvesta. Ensi keväänä kotiloita onkin todennäköisesti vähemmän kuin viime keväänä.

Lue seuraavaksi