1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

#Metoo-kampanjan jälkimainingeissa: Ruotsin kokoomuksen nuorisojärjestöä syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta

Ruotsin #metoo-kampanja rohkaisi nuoren naisen tekemään rikosilmoituksen raiskauksesta nuorisojärjestön vanhempaa jäsentä vastaan.

Seksuaalista väkivaltaa vastustava #Metoo-mielenosoitus Pariisissa lokakuussa 2017. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ruotsissa maltillisen kokoomuksen nuorisojärjestön Mufin johtoa syytetään seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen peittelystä.

Väitteitä on esitetty mediassa jo parin viikon ajan. Eilen sunnuntaina ne johtivat järjestön yhden jäsenen eroon.

Alice Sigfridsson kertoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun), kuinka nyt erotettu mies kutsui hänet kotiinsa, juotti humalaan ja käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen. Sigfridsson oli tapahtumien aikaan helmikuussa 2015 vain 14-vuotias.

#Metoo-kampanjan myötä Sigfridsson rohkaistui tekemään miehestä rikosilmoituksen viime marraskuussa. Hän syyttää miestä raiskauksesta, ja asian poliisitutkinta on käynnissä.

– Jouduin rikoksen uhriksi ja siitä pitää ilmoittaa, Sigfridsson sanoo Dagens Nyheterissä.

Mies ollut edelleen mukana tapahtumissa

Mies, jota Sigfridsson syyttää raiskauksesta, on 25-vuotias.

Nuorisojärjestö teki miehestä sisäisen selvityksen ja kielsi häneltä luottamustehtävät. Miehelle myös ilmoitettiin, ettei tämä saisi osallistua järjestön aktiviteetteihin piirikokousta lukuun ottamatta, sillä jäseniä ei voi kieltää osallistumasta piirikokouksiin.

Mies oli kuitenkin mukana useissa Mufin tapahtumissa keväällä ja on osallistunut aktiivisesti puolueen vaalikampanjaan. Nuorisojärjestön nykyinen puheenjohtaja Benjamin Dorsa kertoo kuulleensa syytöksestä viime syksynä.

– Jälkikäteen ajatellen meidän olisi pitänyt varmistaa, että hän noudattaa päätöksiä, puheenjohtaja Benjamin Dorsa sanoo Dagens Nyheterille.

Lehden eilisen uutisoinnin jälkeen (siirryt toiseen palveluun) 25-vuotias mies erotettiin järjestöstä.

Dagens Nyheter on haastatellut Sigfridssonin lisäksi kolmea muuta nuorisojärjestö Mufin jäsentä, jotka syyttävät järjestöä seksuaalisesta häirinnästä ja/tai kiusaamisesta sekä niiden peittelystä.

Järjestön johto on ollut tietoinen ainakin Sigfridssonin kokemuksista.

Lue lisää:

Villemo, 23, och Alice, 18, anklagar Muf för att tysta ner sexövergrepp (siirryt toiseen palveluun)

MUF i välförtjänt kris efter anmälningar om sexuella övergrepp (siirryt toiseen palveluun)

Våldtäktsskandal i MUF: ordföranden Dousa poserade med misstänkt våldtäktsman på bild – visste om polisutredning 10 dagar innan (siirryt toiseen palveluun)