Hyppää sisältöön

Suomalaistutkimus: Keskosilla tavallista enemmän näkö- ja kuulo-ongelmia

Tutkimuksessa oli tietoja yli miljoonasta lapsesta.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena. Kuva: AOP

Keskosilla on tavallista enemmän näön ja kuulon vikoja, vaikka lapsi olisi syntynyt vain joitain viikkoja ennen laskettua aikaa. Riskit ovat kuitenkin suurimmat lapsilla, jotka syntyvät erittäin ennenaikaisina eli 32. raskausviikkoa ennen.

Tiedot käyvät ilmi laajasta suomalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin tietoja kaikista vuosina 1991–2008 Suomessa elossa syntyneistä. Analyysi rajattiin lapsiin, jotka olivat elossa vielä yksivuotiaana ja joilla ei ollut pahoja synnynnäisiä rakennevikoja.

Lopullisessa analyysissa oli mukana tietoja yli miljoonasta lapsesta, ja sen perusteella silmien ja korvien ongelmat vähenivät tasaisesti mitä lähempänä laskettua aikaa lapsi oli syntynyt. Kallonsisäinen verenvuoto ja kouristelu olivat merkittävimmät kuulo- ja näkövikoihin liittyvät seikat.

Raskausviikon 34 jälkeen eli vain muutamia viikkoja ennenaikaisena syntyneillä oli neljänneksen enemmän kuulovikoja kuin täysiaikaisena eli 37. raskausviikon jälkeen syntyneillä. Erittäin ennenaikaisten riski oli sen sijaan yli kaksinkertainen, tulokset osoittivat.

Tulokset olivat samansuuntaisia näköongelmien kohdalla. Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa muun muassa motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän. Valtaosa näistä lapsista kuitenkin pärjää täysin normaalisti.

Otsikkoa korjattu 6.8. klo 11.37: Muutettu "ennen laskettua aikaa syntyneet" keskosiksi.