Indonesian Gili-saarilta evakuoidaan yli tuhat matkailijaa Lombokin järistyksen takia – UM: Tiedossamme ei ole, että suomalaisia olisi loukkaantunut

Yli 90 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut voimakkaan maanjäristyksen seurauksena. Suomen ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

maanjäristykset
Ihmisiä nousemassa pelastusveneistä
Lombokin lähisaarilta evakuoitiin pelastusveneillä ihmisiä.Basarnas / EPA

Indonesiassa Lombokin saaren kyljessä sijaitsevilta pieniltä Gili-saarilta evakuoidaan sunnuntain voimakkaan maanjäristyksen takia yli tuhat ihmistä.

Yli 350 indonesialaista ja ulkomaalaista turistia oli evakuoitu ennen aamuyhdeksää Suomen aikaa.

Lombokin saarta ja lähisaaria ravisteli sunnuntaina illalla voimakkuudeltaan 6,9:n maanjäristys, minkä jälkeen alueella on ollut jälkijäristyksiä. Yli 90 ihmistä on kuollut järistyksessä ja uhriluvun odotetaan nousevan.

Pääosa uhreista on tullut Lombokin saarella, jossa on evakuoitu lähes 20 000 ihmistä. Kaikki tähän mennessä tiedossa olevat kuolonuhrit ovat indonesialaisia, kertoo Indonesian katastrofiviranomainen.

Eniten kuolonuhreja on löytynyt Lombokin pohjois- ja itäosista, mikä sekin kertoo paikallisten ihmisten kärsineen järistyksestä eniten. Tärkeimmät turistikohteet ovat saaren etelä- ja länsiosissa.

Lisäksi Gili-saarilla kuoli ainakin yksi indonesialainen matkailija, samoin Balilla yksi turisti.

Turisteja kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita

Suomen ulkoministeriön viimeisimpien tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Sunnuntaina Lombokille oli tehty 28 ja Balille 173 matkustusilmoitusta. Ulkoministeriöllä ei ole tietoa Gilillä mahdollisesti oleskelevista suomalaisista.

– Päivystykseemme on tullut muutamia yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu neuvoja ja ohjeita. Tiedossamme ei ole, että suomalaisia olisi loukkaantunut, mutta sitä ei voi tietenkään sanoa varmaksi, kertoo konsuliyksikön päällikön sijainen Antti Putkonen.

Indonesiassa matkailevien suomalaisten lisäksi myös muutamat huolestuneet läheiset ovat ottaneet ulkoministeriöön yhteyttä.

– Yksittäisiä yhteydenottoja on tullut huolestuneilta läheisiltä, jos alueella olevaan matkailijaan ei ole saatu heti yhteyttä. Aika usein järistysten yhteydessä yhteydet voivat hetkellisesti mennä poikki tai ruuhkautua, ja saavutettavuus voi heiketä hetkellisesti järistyksen jälkeen, Putkonen sanoo.

Ulkoministeriö ohjeistaa järistysalueella olevia matkaajia seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita.

– Se on ollut iso järistys ja jälkijäristyksiä on ollut monta. Se on tapahtunut vielä paikallisesti ilta-aikaan, mikä on varmasti säikäyttänyt. Tällä hetkellä odotellaan, että paikalliset viranomaiset pääsevät niin sanotusti tilanteen tasalle ja voivat palauttaa liikennejärjestelyt ja muut normaaliksi.

Balin kansainväliselle lentoasemalle tuli järistyksessä vaurioita, mutta sen toiminta on palannut normaaliksi. Myös Lombokin lentoasema on edelleen käytössä, ja sinne on perustettu EU-maiden kansalaisten palvelupiste.

"Taistelemme veneistä"

Uutistoimisto AP:n mukaan yhteensä tuhansia ihmisiä, niin paikallisia kuin turistejakin, yrittää päästä pakoon Gili Trawangan -saarelta.

– Taistelemme veneistä. Jonotamme satamassa, mutta veneitä ei ole tapeeksi, hotellin vastaanottovirkailija Denink Ayu sanoi CNN Indonesialle.

Gili Trawangan on yksi kolmesta lomailijoiden ja erityisesti sukeltajien suosiossa olevasta pikkusaaresta Lombokin luoteisrannikolla, muutama kilometri rannikolta.

indonesian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Brittituristi Saffron Amisin mukaan tuhannet ihmiset pakenivat illalla tsunamin pelossa kukkulalle lähellä hostellia, jossa hän yöpyi.

– Erityisesti paikalliset kirkuivat ja itkivät. Puhuimme monille heistä, ja he olivat paniikissa Lombokilla olevien perheenjäsenten takia, Amis sanoi AP:lle.

Uutista päivitetään jatkuvasti uusilla tiedoilla.

Lähteet: AFP, AP, STT