Kävijät ryntäsivät Porin asuntomessuille viilentyneenä päätösviikonloppuna – nyt pistetään uutta maalia pintaan 120 000 "tuparivieraan" jäljiltä

Porin asuntomessuilla vieraili viimeisen kolmen päivän aikana noin 20 000 kävijää. Kaikkiaan messuvieraita oli noin 120 000.

asuntomessut
asuntomessualue
Mari Kahila / Yle

Porin asuntomessut ylsi yleisötavoitteeseensa, vaikka kesken heinäkuun helteiden sen saavuttaminen vaikutti nihkeältä. Asuntomessuilla vieraili kuukauden aikana noin 120 000 kävijää. Niistä 20 000 astui porteista sisään aivan viime tipassa.

Viimeisen viikon torstaina messuportisa asteli sisään 100 000. kävijä. Sitten viikkoja jatkunut helle alkoi helpottaa ja kävijöiden tahti kiihtyä. Viikonloppuna messuilla oli jopa tungosta.

– Vuosisadan helteisimmän heinäkuun jälkeen voi sanoa, että olemme tyytyväisiä kävijämäärään ja siihen, missä hengessä messut sujuivat, Suomen asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää toteaa.

Messuilla pääsi uimaankin

Messuportit pidettiin auki useina iltoina jopa yhdeksään asti, jotta vieraat pääsivät alueelle myös pahimman kuumuuden helpotettua. Heikki Vuorenpää pitää silti ymmärrettävänä, että kuumalla ilmalla kiertely talosta toiseen ei houkuttanut.

– Kyllähän sen tietää, että koko päivä on tukala, kun aamulla tulee hellevaroitus. Silloin on mukavampi viettää aikaa veden äärellä kuin asfaltin keskellä taloja kiertämässä.

Porin asuntomessualueen sijainti oli siinä mielessä ihanteellinen, että osa taloista on rakennettu aivan jokirantaan. Virkistystä kaipaavat messuvieraat pääsivät jopa pulahtamaan yhteen alueen uima-altaista.

Talot muuttovalmiita keskiviikkona

Messuportit suljettiin sunnuntaina. Keskiviikkoon mennessä kaikki väliaikaiset järjestelyt on purettu ja asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa.

Käytännössä harva lähtee muuttokuormansa kanssa liikkeelle niin nopeasti. Koti voi vaatia messujen jälkeen pientä pintaremonttia ja osassa taloista sisustus menee vielä uusiksi.

– Harvemmin mitään isompaa remonttia kuitenkaan on edessä. Kokemustemme mukaan lattioiden suojaukset ovat pitäneet hyvin ja lähinnä porrashuoneissa on jouduttu vetämään uutta maalia pintaan, Heikki Vuorenpää kertoo.

Vuorenpää vakuuttaakin, että talot luovutetaan asukkaille kuin uusina.

– Heillä on vain ollut 120 tuhatta tuparivierasta.

Messujen alkaessa osa taloista oli vielä myymättä, mutta kaikki kävivät kaupaksi kuukauden aikana.

Kun aidat tällä viikolla kaatuvat ympäriltä, ovat Karjarannan kadut avoinna ohikulkijoille. Taloihin vierailla ei kuitenkaan ole enää asiaa ilman kutsua.