Hyppää sisältöön

Suosikkipeli Fortnite saa Android-versionsa, jota ei kuitenkaan julkaista Googlen sovelluskaupassa

Peliyhtiö Epic Games ei aio julkaista suosittua Fortnite-peliään Googlen Play-sovelluskaupassa, vaan peli tulee ladattavaksi omilta nettisivuilta.

Kuva: Steve Meddle / AOP

Mobiilipeli-ilmiöksi noussut Fortnite on saamassa pitkään odotetun Android-version. Muilla alustoilla jo yli 125 miljoonaa pelaaja kerännyt Fortnite ei kuitenkaan ilmesty Googlen Play-sovelluskauppaan, josta Android-käyttäjät ovat tavallisesti tottuneet lataamaan sovelluksensa. Play-kaupan sijaan Fortniten Android-versio tulee ladattavaksi pelin omille nettisivuille.

Omaperäisen ratkaisun syynä on Googlen ottama palkkio Play-kaupan kautta myytävistä sovelluksista ja näissä sovelluksissa tehtävistä ostoista.

Epic Games -peliyhtiön toimitusjohtaja Tim Sweeney pitää Googlen 30 prosentin osuutta ylimitoitettuna.

– Se on suhteeton hinta maksettavaksi niistä palveluista, joita nämä kaupat tarjoavat, Sweeney sanoo.

30 prosentin osuudesta on muodostunut sovelluskauppojen standardipalkkio. Googlen kilpailija Apple perii saman verran omasta sovelluskaupastaan. Applelle Epic Games kuitenkin maksaa palkkion.

Eurogamer-sivuston haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Sweeney toteaa, että yhtiö olisi kiertänyt myös Applen sovelluskaupan, jos se olisi ollut mahdollista.

Googleen verrattuna Apple hallitsee rautaisella otteella iOS-käyttöjärjestelmäänsä ja siihen asennettavia sovelluksia. Apple ei esimerkiksi anna käyttäjiensä asentaa puhelimiinsa sovelluksia, jotka eivät ole yhtiön hyväksymiä.

Android-käyttöjärjestelmään on sen sijaan mahdollista asentaa sovelluksia virallisen sovelluskaupan ulkopuolelta. Tämä vaatii, että käyttäjä höllentää laitteensa tietoturva-asetuksia ja sallii tuntemattomien sovellusten asentamisen. Tässä tietenkin piilee riski. Netistä löytyy jo nyt Android-laitteille useita Fortnite-tiedostoja, jotka sisältävät haittaohjelmia.

Toisaalta myös Googlen Play-kaupasta on toistuvasti löydetty haittaohjelmia sisältäviä sovelluksia, joten täysin tietoturvallisessa ympäristössä eivät Android-käyttäjät ole tähänkään mennessä olleet.

Android-versio jo tässä kuussa?

Googlen Play-kauppa ei ole ainoa sovelluskauppa, jonka Epic Games on sivuuttanut suosikkipelinsä kanssa. Fortniten PC-versio ei ole ladattavissa suositusta Steam-pelikaupasta, vaan ainoastaan pelin omilta nettisivuilta.

Taloudellisten syiden lisäksi yhtiö on perustellut ratkaisuaan halulla luoda suora yhteys pelaajiinsa. Vaakakupissa taloudelliset syyt kuitenkin painavat enemmän.

Fortniten arvioidaan tuottavan Epic Gamesille tänä vuonna noin 1,7 miljardia euroa. Siitä kertyy sievoinen summa myös sovelluskaupoille.

Epic Games ei ole vielä paljastanut Android-version julkaisupäivää. Julkaisun on huhuttu (siirryt toiseen palveluun) ajoittuvan Samsungin uuden Galaxy Note 9 -puhelimen ilmestymiseen. Samsungin uutuuspuhelimen on määrä ilmestyä kauppoihin kolmen viikon kuluttua. Täysin yksin Epic Games ei siis lähde taistelemaan sovelluskauppoja vastaan.

Myöskään laitevaatimuksista ei ole vielä saatu virallisia tietoja. Eurogamer-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin arvioi Fortniten verkkosivun lähdekoodin perusteella, että minimivaatimus olisi Samsung Galaxy S7 tai vastaava laite. Reilut kaksi vuotta sitten julkaistu S7 oli ilmestyessään Samsungin lippulaivapuhelin.

Näyttää siis siltä, että yli kaksi vuotta vanhalla Android-puhelimella Fortnitea ei pääse pelaamaan.

.
.