Hyppää sisältöön

Venezuela sensuroi Ylen Ulkolinja-dokumentin, nyt se leviää netissä kulovalkean tavoin

Toimittaja Pertti Pesosen Venezuela-dokumentti Pako tuhotusta maasta on saanut YouTubessa parissa päivässä liki 400 000 katsojaa.

Pertti Pesosen Ulkolinja-dokumentissa haastatellaan venezuelalaisäitiä, jonka lapsi on kuollut nälkään. Kuva: Pertti Pesonen / Yle

Yle Ulkolinja-dokumentti joutui viikonloppuna sensuurin kouriin Venezuelassa.

Saksalainen Deutsche Welle oli ostanut Venezuelan kurjista oloista kertovan dokumentin Yleltä ja oli esittämässä sitä lauantaina espanjankielisellä kaapelikanavallaan. Parin minuutin kuluttua lähetys kuitenkin katkesi Venezuelan teleliikennettä valvovan valtiollisen Conatelin määräyksestä.

Sensuuri kuitenkin kääntyi itseään vastaan, ja dokumentti leviää nyt netissä kulovalkean tavoin. Venezuelan hallituksen sensuroimaa ohjelmaa on nostettu esiin useilla eri nettisivuilla.

Deutsche Welle laittoi dokumentin videopalvelu YouTubeen, jossa ohjelman espanjankielinen versio on saanut 265 000 katsojaa ja englanninkielinen 125 000 katsojaa parissa päivässä.

Venezuelassa 42-minuuttisesta dokumentista leviää WhatsApp-ryhmissä myös puhelimella kuvattu versio, kertoo ohjelman tekijä Pertti Pesonen.

Venezuelalaisten ahdingosta kertoo ohjelmassa myös Arcadia Herrera. Kuva: Pertti Pesonen / Yle

Ohjelmassa esiintynyt sosiologi Tulio Hernandez on Pesosen mukaan saanut maanmiehiltään runsaasti kiittävää palautetta.

– Venezuelassa itsenäinen media on nujerrettu. Mutta ehkä se, että venezuelalaisten ahdingosta kerrotaan muualla, tuo ihmisille lohtua, Pesonen arvelee.

Pesonen on seurannut tiiviisti Venezuelan tapahtumia sen jälkeen, kun entinen presidentti Hugo Chávez nousi valtaan vuonna 1998. Pako tuhotusta maasta on hänen viides Venezuelaa käsittelevä Ulkolinja-dokumenttinsa.

Lisää aiheesta: