1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. apteekit

Väitös: Valtaosalla apteekeista saatavuusongelmia lähes päivittäin

Tutkimuksessa mukana olleista apteekeista 80 prosentilla oli päivittäin tai melkein päivittäin ongelmia lääkkeiden saatavuuden kanssa.

Syinä lääkkeiden saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pienuus ja äkilliset muutokset kysynnässä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä ja valtaosa apteekeista kohtaa niitä lähes päivittäin, sanoo Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimus. Tutkimuksessa oli mukana 129 apteekkia, jotka raportoivat saamatta jääneistä lääketilauksista kuukauden ajan. Seurantajakson aikana 80 prosentilla oli ongelmia saatavuuden kanssa päivittäin tai lähes päivittäin.

Syinä saatavuusongelmiin ovat tutkimuksen mukaan lääkemarkkinoiden pienuus ja äkilliset muutokset kysynnässä. Ongelmia oli paljon käytetyissä lääkkeissä, kuten hermostoon vaikuttavissa sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä.

Saatavuuskatkoista kolmannes aiheutti väitöksen mukaan apteekeille jonkinlaisia ongelmia, kuten asiakastyytymättömyyttä ja vaikeuksia varastonhallinnassa.

Proviisori Kati Sarnolan väitöskirja tarkastetaan elokuun lopulla. Hänen mukaansa lääkeyritysten ja -tukkujen tiedottamista apteekkeihin pitäisi parantaa.

– Lääkkeen saatavuusongelman syy ja milloin lääke on seuraavan kerran saatavilla eivät usein ole tiedossa apteekeissa. Nämä tiedot olisivat kuitenkin hyödyllisiä asiakaspalvelutilanteissa, Sarnola sanoo yliopiston tiedotteessa.

Lääketukkuri Oriolalla oli viime syksyn aikana merkittäviä ongelmia lääketoimituksissa. Taustalla olivat uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat.

Oriolan kautta kulkee arviolta noin puolet Suomessa toimitettavista lääkkeistä. Apteekkien lisäksi lääkkeitä toimitetaan esimerkiksi sairaaloihin.

Juttua päivitetty 6.8. klo 12.55: Juttua päivitetty kauttaaltaan.