Tuhansien ihmisten Taiteiden yö ei pian mahdu enää Vaasan keskustaan – katso täältä Ylen lähetys tapahtumasta

Vaasan Taiteiden yö kerää satoja esiintyjiä ja tuhansia katsojia kaupungin keskustaan. Ylen lähetti tunnin ajan suoraa lähetystä tapahtumasta.

Vaasan tori on yksi Taiteiden yön keskeisistä tapahtumapaikoista.
Tunnelmia Taiteiden yöstä välittivät Ylen toimittajat Terhi Varjonen, Tuomo Rintamaa ja Anna Kurten. Tekniikka: Hans-Mikael Holmgren ja Anna Wikman

Taiteiden yö valtaa Vaasan jälleen tänään torstaina. Kulttuuria on tarjolla kaduilla ja katujen varsilla jo 27:nnen kerran. Tapahtumia on eri puolilla Vaasaa ja esiintyjiä niin paljon, että lukumäärästäkään ei ole ihan varmuutta.

– Tapahtumien määrää en ole laskenut, mutta esiintyjämäärä on jossain tuhannen paikkeilla, sanoo Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist.

Yle lähetti suoraa lähetystä Vaasan Taiteiden yöstä torstaina kello 19-20.

Tila ei enää riitä keskustassa

Taiteiden yö näkyy ja kuuluu erityisesti Vaasan keskustassa. Monien mukaan haluavien esiintyjien toiveena on päästä esiintymään joko torille tai kävelykadulle. Tapahtuman organisoijille tilatoiveet asettavat jo kuitenkin haasteita, sillä tila keskustan toivotuimmilla paikoilla ei enää riitä kaikille halukkaille.

– Taiteiden yössä alkaa olla jo niin paljon tapahtumia ja toimijoita, että tilat alkavat loppua. Pitää alkaa keksiä jotain uutta, Leena Nyqvist toteaa.

Sitä, mitä "uusi" olisi, mietitään. Koska keskusta on täynnä, tapahtuman laajentaminen kohti rantaa voisi olla yksi mahdollisuus.

Moni artisti, taiteilija tai ryhmä tarvitsee esitykseensä kuitenkin esimerkiksi sähköt, mikä asettaa vaatimuksia esiintymispaikoille. Nyqvistin mukaan esimerkiksi yhtyeille alkaa jo nyt olla mahdotonta löytää uusia esiintymispaikkoja.

Nyqvist haaveilee Taiteiden yön kehittyvän jatkossa vielä nykyistä enemmän katufestivaalityyppiseksi tapahtumaksi, jolloin yhä useampi esiintyjä voisi esiintyä esimerkiksi ilman lavaa.

Sudenmorsiamet ja Weljet

Yksi perinteisesti Taiteiden yössä mukana olleista esiintyjistä on Sudenmorsiamet ja Weljet (siirryt toiseen palveluun)-ryhmä. Sudenmorsiamet ja Weljet toteuttaa monitaiteellisen yhteistyön voimin performanssin Gustavsborgin rannalla torstaina kello 23.30.

Tänä vuonna ryhmän ensimmäisestä performanssista tulee kuluneeksi 25 vuotta. Torstain esitys on neliosaisen maa, vesi, tuli ja ilma -elementtisarjan ilma-osa. Kahden vuoden kuluttua vuorossa on viimeinen osa, maa.

Taiteellinen johtaja Mirjam Silvén ei paljasta esityksen yksityiskohtia. Yllätyksiä on kuitenkin luvassa, sillä saatujen apurahojen turvin visuaalisiin elementteihin on saatu panostettua tavallista enemmän.

– Luvassa on runoutta, musiikkia, tanssia, tulitanssia, tulia, luontoa ja myhkää tunnelmaa, Silvén sanoo.

Sudenmorsiamet ja Weljet on perustettu vuonna 1993. Silvén kertoo, että liikkeelle lähdettiin Sudenmorsiamet-nimellä, mutta jo alussa huomattiin, että mukaan tarvittiin muutama welikin.

Esitystä edeltää tänä vuonna Vaasan torilta esityspaikalle etenevä ilmakulkue.