1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakuntaliiton ongelmat johtivat jo toiseen henkilövaihdokseen: kehittämisjohtaja irtisanottiin

Irtisanomisen taustalla ovat liiton rakennerahastotoimintaan liittyvät asiat.

irtisanominen
Puheenjohtajan nuija.
Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus irtisanoi maanantaina liiton kehittämisjohtajan.

Kyseessä on lyhyessä ajassa jo toinen suuri henkilöstömuutos liiton sisällä. Maakuntajohtaja irtisanoutui kesäkuussa. Sitä ennen hallitus muutti hänen sopimustaan niin, että hän sai puolen vuoden palkkaa vastaavan erorahan irtisanoutuessaan luottamuspulan vuoksi.

Kehittämisjohtaja irtisanotaan henkilökohtaisella perusteella. Taustalla ovat muun muassa liiton rakennerahastotoimintaan, kuten tehtävien eriyttämiseen ja välittävän toimielimen toimintaedellytyksiin liittyvät seikat.

Irtisanomisessa noudatetaan kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Kehittämisjohtajalla on oikeus käyttää vuosilomansa irtisanomisaikanaan. Muuten hänellä ei ole työntekovelvoitetta.

Pitkään kestäneet ongelmat esille vuodenvaihteessa

Keski-Pohjanmaan liiton ympärillä on kuohunut jo pitkään. Vuodenvaihteessa työ- elinkeinoministeriö otti liiton erityistarkkailuun EU-hankkeiden kirjausvirheiden takia. Samalla se peruutti toistaiseksi liiton oikeuden myöntää EU-hankerahoja. TEM myös peri takaisin liiton jo jakamia EU-rahoja noin 200 000 euron edestä.

Liitto voi saada myöntämisoikeudet takaisin syksyllä. TEM tekee seuraavan tarkastuskäynnin liittoon syyskuussa.

Ministeriö puuttui siihen, että hankkeiden henkilömuutoksia ei ole kirjattu EU:n sähköiseen järjestelmään. Liitto kävi kesän jälkeen läpi yli 40 hanketta ja teki niihin korjauksia.

Liiton hallinto sai kovaa kritiikkiä myös sen tarkastuslautakunnalta ja tilintarkastajalta. Johtamisen ongelmat ovat tarkastuslautakunnan mukaan heikentäneet maakuntaliiton työilmapiiriä ja johtaneet viivästyksiin muun muassa hanketoiminnassa.

LUE MYÖS:

Keski-Pohjanmaan liiton vastuuvapaudesta päätös vasta syksyllä – "Epäkohtiin on tartuttu todella jämäkästi"
Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja irtisanoutui tehtävästään – taustalla johtamisen ristiriidat ja luottamuspula
"Maakuntaliiton johtamisessa on ongelmia" – Keski-Pohjanmaan liitto saa kovaa kritiikkiä myös huonosta työilmapiiristä ja asioiden vetkuttelusta
EU-tukisotkuissa ryvettynyt Keski-Pohjanmaan liitto tekee korjausliikkeitä: "Liitto on toimintakykyinen, mutta työtehtäviin voi tulla viilauksia"
Ministeriö sulki maakuntaliiton rahahanat – liitto ei noudattanut ohjeita ja kärsii huonosta työilmapiiristä
Ministeriö otti Keski-Pohjanmaan liiton erityistarkkailuun: syynä epäselvät hankekirjaukset

Lue seuraavaksi