1. yle.fi
  2. Uutiset

Helle hiljentää Muumimaailmaa, vesipuisto Jukupark porskuttaa kovassa nosteessa

Kuumottava kesä nakertaa intoa käydä teemapuistoissa. Vesipuistossa sen sijaan iloitaan yli sadan prosentin kasvusta viime kesään.

helle
Muumimaailmassa 2015
Muumimaailman väkeä Naantalissa.Minna Rosvall / Yle

Aurinko voi paistaa liikaa jopa Muumilaaksoon.

Naantalin Muumimaailmassa ollaan selkeästi jäljessä viime kesän luvuista. Toimitusjohtaja Tomi Lohikoski arvioi notkahdusta olevan noin 15 prosenttia.

Kaikilla näyttää olevan sama ongelma ympäri Suomen.

Tomi Lohikoski

Muualta maasta ja ulkomailta tulevat vierailijat pitävät kiinni ennakkoon tehdyistä suunnitelmista, mutta Turun seudulla asuvat ovat odotelleet vähemmän hikistä hetkeä.

– Onhan helle syönyt väkimäärää. Veikkaan, että ainakin läheltä tulevat ovat lykänneet ja lykänneet tulemistaan. Kuka tällaisessa helteessä on jaksanut mitään tehdä, miettii Lohikoski.

Lohikoski kuitenkin muistuttaa, että pitkällä aikavälillä pudotus ei ole yhtä paha. Koleahko kesä 2017 vain sattui olemaan Muumimaailmalle erityisen hyvä.

Helle paikkaa vesipuiston kassavajetta

Päinvastainen tilanne on Jukuparkissa. Vesipuiston ränneihin halukkaita on ollut jonoiksi asti, mutta tunnelma on säilynyt aurinkoisen leppoisana.

Kyllä tämä vielä toisen hyvän kesän vaatii.

Hannu Hellman

– Sekä Turun että Kalajoen vesipuistoissa on ollut todelle hyvin porukkaa heinäkuussa. Viime kesä oli heikko, ja tänä vuonna on yli sadan prosentin nousu. Säistähän tämä on kiinni, ja siksi olemme hyvin pystyneet kasvattamaan asiakasmäärää, iloitsee johtaja Hannu Hellman.

Jukuparkin vesipuisto Turussa
Lassi Lähteenmäki / Yle

Jukuparkilla on takanaan muutama ankeampi vuosi, eikä yksi suloinen suvi välttämättä kesää tee.

– Tämän kesän hyvällä tuloksella paikataan kolmen edellisen vuoden huonoa tulosta. Pääsemme luomaan jatkoa ja tekemään investointeja, mutta kyllä tämä vielä toisen hyvän kesän vaatii.

Muumimaailmassa elokuun odotukset korkealla

Koulujen alun lähestymisestä huolimatta muumien kausi jatkuu kuun lopulle, ja elokuu on tärkeä kuukausi. Muumimaailman toimitusjohtajan mukaan kautta on vielä liki kolmannes jäljellä, ja odotukset korkealla.

– Elokuussa tulee paljon ulkomaalaisia, joten kävijöitä on odotettavissa runsaasti, sanoo Tomi Lohikoski.

Muissakin teemapuistoissa on Lohikosken mukaan havaittu samantapaista kävijäkatoa. Puhelinpalavereissa kollegojen kanssa on päädytty kelien olevan liian kuumia.

– Kaikilla näyttää olevan sama ongelma ympäri Suomen. Eli kyllä me vedämme johtopäätöksen, että helteen vaikutus on valtava.

Putkirikosta päänvaivaa Naantalissa

Oma murheensa Muumimaailmalle oli muodostua Raision ja Naantalin aluetta vaivanneesta vesiongelmasta. Monet laitteet kahvinkeittimiä myöten on liitetty suoraan vesijohtoverkostoon, joten ne putosivat pois käytöstä putkirikon takia.

Vedenkeittokehotukseen varauduttiin jo etukäteen kuljettamalla satoja litroja vettä saareen, ja ralli on jatkunut koko viikon.

– Onhan vaikutukset olleet isot. Kriittisin paikka ovat kuitenkin vessat. Varauduimme jo siihen, että pumpataan merestä vettä ja käydään ämpärillä huuhtelemassa asiakkaiden jätökset. Se olisi ollut suurin murhe hetkellisesti, sanoo Lohikoski.

Hahmot helteessä kovilla

Kävijöiden lisäksi kuumuus on kiusannut myös muumipuvuissa heiluvia esiintyjiä, joskin tukalat työasut ovat heille entuudestaan tuttuja.

Jos olisi osannut varautua, olisin palkannut ehkä vähän enemmän henkilökuntaa.

Tomi Lohikoski

– Onhan tämä kova kesä ollut meidän työntekijöille. Työtahti on sellainen, että taukoa pidetään silloin kun tarvetta on. Ei ole kellotettua ruoka- tai kahvitaukoa, olo ilmoittaa että nyt on tauon paikka, sanoo Tomi Lohikoski.

Työntekijöillä on viilennetyissä sosiaalitiloissa suihkumahdollisuus, ja moni pulahtaa tauolla myös mereen uimaan. Kioskirakennuksissa myyntiluukut ovat levällään, eikä sisään tulvivaa lämpöä voi oikein muulla torjua kuin tuulettimilla.

– Jos olisi osannut varautua, olisin palkannut ehkä vähän enemmän henkilökuntaa. Silloin olisi voinut vähän keventää tahtia, antaa hieman enemmän vapaapäiviä ja parantaa palautumisen mahdollisuuksia, miettii Tomi Lohikoski.

Ihannesää Naantalin Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikosken mukaan olisi pilvipoutainen sää auringonpilkahduksilla, mittarissa 20–23 astetta. Silloin teemapuiston hahmojen kanssa jaksaisi temmeltää koko päivän, ja ruokakin maittaisi juoman ja jäätelön ohella.

Lue lisää:

Kuuman kesän yllättävä seuraus: Moni perhe jättää huvipuistoreissun tekemättä

Lue seuraavaksi