Orpo toppuuttelee puheita menolisäyksistä – "Budjetit saatava ylijäämäisiksi nyt, kun on hyvä aika"

Valtiovarainministeri arvelee, että valtion velanoton tarve ensi vuonna voi olla vielä keväällä arvioitua suurempi. Orpo keskittyisi talousarviossa erityisesti työllisyyden parantamiseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut käydään huomenna ja keskiviikkona. Neuvotteluihin valmistautuva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää vastuuttomina puheita uusista pysyvistä menolisäyksistä.

– Yleinen hyvä tilanne saa aikaan ajatuksen, että meillä olisi budjetissa jaettavaa. Tosiasia on, kun nyt lukuja on käyty läpi, että ensi vuodenkin budjetti rakennetaan velanotolle, Orpo toteaa.

Valtion velkaantuminen jatkuu myös ensi vuonna, ja Orpon arvion mukaan velanottotarve voi olla 1,5–2 miljardia euroa. Vielä kevään kehysriihessä hallitus arvioi ensi vuoden alijäämäksi 1,3 miljardia.

– Jokaisen pitää ymmärtää, että kun puhutaan tällaisesta velanotosta, ei jakovaraa ole, Orpo sanoo.

– Budjetit on saatava ylijäämäisiksi nyt, kun on hyvä aika, koska se huono aika tulee aina lopulta.

Työttömyyden alentaminen talousarvion kärjessä

Orpo nostaa työllisyyden parantamisen tulevan talousarvion ykkösasiaksi.

– Työllisyydellä ratkaistaan se, että budjetti saadaan tasapainoon. Meillä on yhä se työttömyyden kova ydin, noin 250 000 ihmistä, joiden työllistäminen on vielä edessä, Orpo toteaa.

Orpo ei lämpene myöskään esimerkiksi hallituksen tekemien sosiaalitukien indeksijäädytysten poistolle. Sitä on vaatinut esimerkiksi suurin oppositiopuolue SDP.

– Tehdyistä päätöksistä pidetään kiinni, myös säästöpäätöksistä.

Verotuksen osalta Orpo pitää tärkeänä, ettei työn verotus kiristy.

– Hallituksen tulee huolehtia siitä, ettei kenenkään verotus kiristy – se on järkevää politiikkaa. Meidän tulee tehdä inflaatiotarkastukset ja estää verotuksen kiristyminen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että talousarvion tulisi sisältää ansiotuloverotuksen kevennyksiä noin 300 miljoonan euron edestä.

Tämä johtuu hallituksen kilpailukykysopimukseen sisältyvistä veronkiristyksistä. Kilpailukykysopimus aiheuttaa ensi vuonna korotuksen työntekijöiden työeläkemaksuihin.

– Kun ollaan vihdoin päästy sille uralle, että työn verotusta on kevennetty, niin tässä ei saa ottaa takapakkia.

Kiristyksiä välillisiin veroihin ja haittaveroihin

Työn verotuksen sijaan Orpo harkitsisi kiristyksiä esimerkiksi ympäristölle haitallisten kohteiden verotukseen. Hän ei kuitenkaan vielä linjaa täsmällisesti, mitä veroja pitäisi kiristää.

– Kyse on kuluttamisen verotuksesta, välillisten verojen nostamisesta ja ympäristölle haitallisista veroista, Orpo toteaa.

– Silloin voidaan toisaalta kannustaa yrittämiseen ja työntekoon, toisaalta ratkoa globaaleja ongelmia. Jos me kiristetään ympäristöveroja ja haittaveroja, niin me pystytään samalla kantamaan kortemme kekoon ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lue myös: