1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki-Vantaan lentoasema

Syy savuun selvisi: Helsinki-Vantaan lentoasemalla evakuoidusta lentokoneesta oli ilmastointilaite rikki

Tulipalovaaraa lentokoneessa ei todennäköisesti ollut. Czech Airlinesin kone on tarkoitus siirtää takaisin Tšekkiin vielä tänään illalla.

Helsinki-Vantaan lentoasema
Evakuoitu tsekkiläinen lentokone Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Evakuoitu tsekkiläinen lentokone Helsinki-Vantaan lentoasemalla perjantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Rikkinäinen ilmastointilaite aiheutti savun lentokoneen matkustamoon viime perjantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kerrotaan Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Czech Airlinesin Airbus-kone jouduttiin evakuoimaan savuhavainnon takia, kun kone oli ehtinyt rullaustielle. Lentokoneessa oli 140 matkustajaa.

– Toinen ilmastointilaite oli mennyt epäkuntoon. Se, mikä siinä oli vikana, on toinen juttu. Mutta rikkoutuneena se aiheutti savua ja käryä matkustamoon, kertoo Ismo Aaltonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Aaltosen mukaan tulipalovaaraa tilanteessa ei näin ollen ollut. Ilmoitus rikkinäisestä ilmastointilaitteesta ei ilmeisesti ollut tullut ohjaamoon.

Savun aiheuttaja selvisi, kun lentokone käynnistettiin uudelleen. Nyt kone on tarkoitus siirtää takaisin Tšekkiin.

– Yhtiö siirtolentää koneen vielä tänään illalla. Kone lentää erikoisluvalla vain miehistö mukanaan, koska liukumäet eivät ole käytössä ja ne tarvitsee asentaa uudelleen.

Tutkimukset kuitenkin jatkuvat vielä. Lentokoneen mustat laatikot tutkitaan ja niistä selviää muun muassa evakuoinnin onnistuminen.

– Niissä on tärkeää esimerkiksi ohjelmaäänitteet ja lennon tallentimen parametritiedot, eli näemme, missä järjestyksessä mitäkin tehty koneessa: milloin koneen ovet ovat auenneet ja liukumäet aukaistu.

Aaltosen mukaan Czech Airlinesin lentokoneen tapaus on hyvin samantapainen kuin viime joulukuussa Turun lentokentällä sattunut hätälasku. Tuolloin Finnairin lentokoneessa havaittiin savua, kun kone oli ilmassa, ja tämän takia Helsingistä Göteborgiin matkalla ollut lentokone laskeutuikin Turkuun.

Myös Turun hätälaskun syynä oli viallinen ilmastointilaite.

Lue lisää:

Lentokone evakuoitiin savuhavainnon takia Helsinki-Vantaalla – kyydissä 140 ihmistä

Otkes: Laukut haittasivat eilistä matkustajakoneen evakuointia Helsinki-Vantaalla – Paikalla olleet kertovat myös rynnimisestä

Lue seuraavaksi