Saavatko Länsi-Pohjan synnytykset jatkoa? – Ministeri Saarikko vierailulle Meri-Lappiin

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni kertoo Facebook-tilillään kutsuneensa ministeri Annika Saarikon vierailulle Länsi-Pohjan keskussairaalaan. Saarikko vierailee Meri-Lapissa keskiviikkona.

synnytys
Länsi-Pohjan keskussairaala.
Minna Aula / Yle

Synnytysten jatko puhuttaa Meri-Lapissa, jossa on poikkeuslupa synnytystoiminnalle vuoden loppuun saakka. Sairaanhoitopiiri on hakenut jatkoa poikkeusluvalle.

Torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) kertoo Facebook-tililllään kutsuneensa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon vierailulle Länsi-Pohjan keskussairaalaan keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun). Vierailun aiheena on synnytyslaitoksen jatko.

Kulmuni toteaa päivityksessään, että koko seutukunnan voimia tarvitaan, jotta merilappilaiset äidit voivat jatkossakin synnyttää omassa sairaalassa. Oulaskankaan sairaala sai heinäkuussa poikkeusluvan jatkaa synnytystoimintaa vuoteen 2021 saakka. Kulmunin mielestä Oulaskankaan päätöksen perustelut vastaavat Länsi-Pohjan hakemuksen perusteluja ja niiden pitäisi päteä myös päätettäessä Länsi-Pohjan poikkeusluvasta.

Sairaala tarvitsee sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan, koska vuosittain Länsi-Pohjassa synnyttää alle tuhat.

Vaikuttaako jättiulkoistus päätökseen?

Saarikko on aiemmin suhtautunut nihkeästi Länsi-Pohjan poikkeusluvan jatkoon. Taustalla on Meri-Lapin jättimäinen ulkoistus.

Kesäkuussa valtaosa keskussairaalan toiminnoista, myös synnytykset, siirtyivät Mehiläinen Länsi-Pohja yhteisyritykselle.

Kunnat päättivät yhteisyrityksen perustamisesta viime vuoden marraskuussa. Ennen kuntien päätöksiä Saarikko lupasi Länsi-Pohjan synnytyksille kaksi vuotta jatkoaikaa, mutta vain jos yhteisyrityksestä luovutaan.

Kulmuni kirjoittaa some-päivityksessään, että poik­keus­lu­van ha­ki­ja­na on yk­si­se­lit­tei­ses­ti jul­ki­nen toi­mi­ja eli sai­raan­hoi­to­pii­ri, vaikka itse palvelu hoidettaisiin yhteisyrityksen avulla.

Meri-Lapin synnytyksistä voi tulla vuosien oikeustaistelu. Jos sosiaali- ja terveysministeriö ei myönnä poikkeuslupaa synnytysten jatkamiselle, voi sairaanhoitopiiri riitauttaa asian.