Ruoka-apua tarvitsevien määrä on kasvanut pohjalaiskunnissa – "Saatujen tukien arvo on vähentynyt"

Ruoka-apua tarvitsevien määrä on kasvanut pohjalaiskunnissa. Vaasan Ruoka-apu jakaa viikon aikana yli tuhat muovipussillista kauppojen ja koulujen ylijäämäruokaa.

ruoka-apu
Vaasan Ruoka-avun vapaaehtoiset laittamassa ruokaa esille
Vaasan Ruoka-avun vapaaehtoiset laittamassa ruokaa esilleMerja Siirilä / Yle

Pitkä, kiemurteleva ihmisjono kiinnitti huomion kesäisenä lauantai-aamuna matkalla ruokakauppaan Vaasassa. Jonossa seisoi nuoria ja vanhoja, kantasuomalaisia sekä maahanmuuttajataustaisia. Erityisesti lapsiperheet erottuivat joukosta.

– Kun kouluruoka loppuu keväällä, niin se näkyy täällä meidän jonoissa. On paljon enemmän perheitä, selvästi näkyvämpi osa kesällä, toteaa Vaasan Ruoka-apu -yhdistyksen puheenjohtaja John Åsvik.

Vaasan Ruoka-apu ry:n puheenjohtaja John Åsvik
Vaasan Ruoka-apu ry:n puheenjohtaja John ÅsvikMerja Siirilä / Yle

Vaasan Ruoka-apu on jakanut ruokaa Vaasassa ja Mustasaaressa reilun kolmen vuoden ajan. Yhdistys perustettiin marraskuussa 2014 ja ensimmäisen kerran ruokakauppojen hävikkiruokaa jaettiin Vaasan keskustassa maaliskuussa 2015. Toiminta on nopeasti laajentunut ja nyt ruokaa jaetaan viidellä eri pisteellä viikon aikana.

– Vuonna 2016 meillä oli 15 000 kävijää, 2017 puolestaan 23 000 kävijää. Se antaa vähän kuvaa, mikä on kehitys, Åsvik toteaa.

Erityisen huolestuttavana Åsvik pitää sitä, että ruoka-avun tarvitsijoiksi on ilmaantunut paljon nuoria.

– Ensin oli suht paljon työttömiä ja eläkeläisiä, nyt myös paljon nuoria. Se kertoo, että saatujen tukien arvo on vähentynyt, Åsvik.

Leipiä pöydällä
Merja Siirilä / Yle

Toiminnan laajentaminen Maalahteen suunnitteilla

Vaasan ruoka-apu jakaa viikoittain noin tuhat kassia ruokaa. Asiakkaat saavat ottaa pöydältä mitä haluavat. Tarjolla on kaikista tavararyhmistä: leipää, kasviksia, lihaa ja maitotuotteita.

– Ensin loppuvat pöydältä lihatuotteet, sitten loppuvat maitotuotteet ja vihannekset. Jokaisella on keskimäärin kaksi säkkiä mukanaan, kun he lähtevät, Åsvik kertoo.

Mikäli ruokaa – yleensä leipää – jää yli, lahjoittaa Vaasan ruoka-apu sen esimerkiksi Vaasan suomalaisen seurakunnan diakonialle, joka jakaa sen eteenpäin.

Vaikka ruoka-avustuksia jakaa Vaasan Ruoka-avun lisäksi moni muukin toimija, kuten seurakunnat, suunnittelee yhdistys toiminnan laajentamista.

– Mahdollisesti syksyllä tai viimeistään keväällä ryhdymme jakamaan ruokaa myös Maalahdessa, Åsvik kertoo.

Vaasan Ruoka-avun vapaaehtoiset lajittelevat ruokia.
Vaasan Ruoka-avun vapaaehtoiset lajittelevat ruokia.Merja Siirilä / Yle

Onko väärinkäytöksen mahdollisuutta?

Huhut kertovat "mersuilla ja audeilla ajavista hyvätuloisista", jotka jättävät auton vähän matkan päähän ja tulevat jonottamaan ruokaa. Åsvik arvioi, että noin 5 prosenttia hakijoista ei välttämättä tarvitsisi ruoka-apua.

– Ne, jotka tulevat yli sen kynnyksen, he saavat tulla. Jos on jotain ilmaista, niin silloin aina tulee sellaisiakin mukaan, jotka eivät sitä tarvitse. Näemme kuitenkin sen, että se on pieni ongelma. Isompi ongelma on se, että on tarvetta tämmöisestä työstä, sanoo Åsvik.