1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. gastronomia

Täydellisestä perunamuusistaan tunnettu 31 Michelin-tähden huippukokki kuoli

Ranskalaiskokki Joël Robuchonilla oli enemmän Michelin-tähtiä kuin kellään muulla.

gastronomia
Joël Robuchon
Joël Robuchon kuoli 73-vuotiaana kotonaan Genevessä.Paul Hilton / EPA

Ranskalaisen keittiön arvostetuimpiin kokkeihin kuulunut Joël Robuchon on kuollut. Syöpää sairastanut Robuchon kuoli 73-vuotiaana kotonaan Sveitsin Genevessä.

Robuchon pyöritti yli pariakymmentä ravintolaa eri puolilla maailmaa ja keräsi uransa aikana kaikkiaan 31 Michelin-tähteä. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla kokilla.

Robuchonia pidettiin täydellisyyden tavoittelijana, joka pyrki tekemään tavallisistakin ruokalajeista, kuten perunamuusista, mahdollisimman herkullisia.

Hän korosti ruuan aitoutta ja yksinkertaisia makuja.

- Mitä yksinkertaisempaa ruoka on, sitä poikkeuksellisempaa se voi olla, Robuchon sanoi Business Insider -lehden haastattelussa vuonna 2014.

- En koskaan yritä koota yhteen ruokalajiin enempää kuin kolme makua. Pidän siitä, että ruokalajit ja niiden raaka-aineet ovat tunnistettavissa.

Vuonna 1945 syntynyt Robuchon aloitti ravintola-alalla 15-vuotiaana. Jo alle 30-vuotiaana hän johti hotelli Concorde Lafayetten keittiötä Pariisissa.

Myöhemmin tähtikokki laajensi L'Atelier -ravintolaketjuaan ympäri maailmaa: Pariisista Tokioon, Shanghaihin, New Yorkiin ja Las Vegasiin.

Ravintoloiden tavaramerkkinä on ollut seinätön keittiö, jonka työskentelyä asiakkaat pystyvät seuraamaan.

Lue seuraavaksi