1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskassa aloitettiin rikostutkinta Danske Bankin rahanpesuepäilyistä

Toistaiseksi ei tiedetä, johtaako tutkinta rikossyytteisiin.

Danske Bank
Danske Bank Tallinnassa.
Danske Bank ilmoitti viime vuonna lopettavansa toimintansa Baltian maissa ja Venäjällä. Danske Bankin konttori Tallinnassa vuonna 2017. Valda Kalnina / EPA

Tanskan valtionsyyttäjä on aloittanut rikostutkinnan liittyen Danske Bankin rahanpesuepäilyihin. Danske Bankia on syytetty siitä, että sen Viron-konttorit olisivat pesseet muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirin rahoja.

Tutkinta koskee kymmeniä miljardeja Tanskan kruunuja, joiden epäillään tulleen pestyksi. Summan on arvioitu olevan noin seitsemän miljardia euroa.

Syyttäjän mukaan on vielä varhaista arvioida, johtaako tutkinta rikossyytteisiin. Syyttäjä Morten Niels Jakobsen sanoi, että tutkintaa tehdään yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Tutkintamateriaalia on jo kertynyt runsaasti, mutta Jakobsen ei tarkemmin eritellyt, mitä nämä ovat.

Viime viikolla Viron yleinen syyttäjä aloitti oman rikostutkintansa asiasta.

Danske Bank on myöntänyt toimineensa väärin ja se on aloittanut oman, sisäisen tutkintansa. Sen on määrä valmistua syyskuussa. Pankki sanoi maanantaina, että he ovat täydessä yhteistyössä syyttäjäviraston kanssa.

Laittomuudet paljasti alun perin tilintarkastaja Sergei Magnitsky, joka kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä olosuhteissa.

Aiheesta aiemmin:

Danske Bankin kaltaisten rahanpesukohujen taustalla poliittinen vaikuttaminen – "Kyse ei ole pelkästä talousrikoksesta"

Danske Bankin rahanpesukohun miljardilaineet lyövät voimalla yli Itämeren, mutta suomalaisten asiakkaiden niskaan putoaa korkeintaan pieniä pisaroita

Danske Bankin rahanpesukohu Virossa paisuu, summa yli tuplasti odotettua enemmän: laittomia rahansiirtoja 7 miljardilla

Viron pankkivalvoja tutkii: Miksei Danske Bank kertonut Putinin lähipiirin ja FSB:n rahanpesusta sen Viron konttorien kautta?

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi