Tanskassa aloitettiin rikostutkinta Danske Bankin rahanpesuepäilyistä

Toistaiseksi ei tiedetä, johtaako tutkinta rikossyytteisiin.

Danske Bank ilmoitti viime vuonna lopettavansa toimintansa Baltian maissa ja Venäjällä. Danske Bankin konttori Tallinnassa vuonna 2017. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Tanskan valtionsyyttäjä on aloittanut rikostutkinnan liittyen Danske Bankin rahanpesuepäilyihin. Danske Bankia on syytetty siitä, että sen Viron-konttorit olisivat pesseet muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirin rahoja.

Tutkinta koskee kymmeniä miljardeja Tanskan kruunuja, joiden epäillään tulleen pestyksi. Summan on arvioitu olevan noin seitsemän miljardia euroa.

Syyttäjän mukaan on vielä varhaista arvioida, johtaako tutkinta rikossyytteisiin. Syyttäjä Morten Niels Jakobsen sanoi, että tutkintaa tehdään yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Tutkintamateriaalia on jo kertynyt runsaasti, mutta Jakobsen ei tarkemmin eritellyt, mitä nämä ovat.

Viime viikolla Viron yleinen syyttäjä aloitti oman rikostutkintansa asiasta.

Danske Bank on myöntänyt toimineensa väärin ja se on aloittanut oman, sisäisen tutkintansa. Sen on määrä valmistua syyskuussa. Pankki sanoi maanantaina, että he ovat täydessä yhteistyössä syyttäjäviraston kanssa.

Laittomuudet paljasti alun perin tilintarkastaja Sergei Magnitsky, joka kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä olosuhteissa.

Aiheesta aiemmin: