Hyppää sisältöön

Orpo esittää 300 miljoonan euron kevennyksiä ansiotuloverotukseen – "Ohjaamme ihmisten toimintaa entistä ympäristöystävällisempään ja kestävämpään suuntaan"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei kenenkään verotus saa kiristyä ensi vuonna.

Ensi vuoden budjetti alkaa hahmottua. Valtiovarainministeri Orpo kertoo, miten neuvottelut etenevät
Ensi vuoden budjetti alkaa hahmottua. Valtiovarainministeri Orpo kertoo, miten neuvottelut etenevät

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden Espoon Moisniemessä, jossa valtiovarainministeriö on aloittanut sisäiset budjettineuvottelunsa.

Yksi keskeisimmistä asioista, joihin hallitus keskittyy tälläkin kertaa, on työllisyys.

– Olen jo pyytänyt, että ministeriöiden osaavat kansliapäälliköt käyvät läpi jo tehdyt työllisyystoimet ja miettivät nopeavaikutteisia toimia lisää.

Valtiovarainministeri on erityisen huolissaan kohtaanto-ongelmasta. Siis siitä etteivät työpaikat ja työntekijät kohtaa toisiaan.

Yleisimpinä syinä ongelmaan on pidetty sitä, etteivät työntekijät asu samalla paikkakunnalla kuin työpaikat tai työntekijällä ei ole osaamista, jota työnantaja vaatii.

Orpon mukaan työpaikkoja on kuitenkin nyt syntynyt kaikkialle Suomeen ja avoimien työpaikkojen osaamisvaatimukset vaihtelevat. Sinänsä työllisyysluvut ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan.

Tuoreimpien Tilastokeskuksen kausitasoitettujen lukujen mukaan kesäkuussa työttöminä oli 7,2 prosenttia suomalaisista ja työllisyysaste nousi 71,8 prosenttiin. Hallituksen työllisyystavoite on 72 prosenttia.

"Verotus ei saa kiristyä"

Orpon mukaan kenenkään verotus ei saa kiristyä ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaisi Orpon mukaan noin 300 miljoonan euron kevennyksiä ansiotuloverotukseen. Summa tarkentuu vielä budjettineuvotteluissa.

– Tulen esittämään hallituksen ministerityöryhmälle sitä, että ansiotulojen ja työn verotus ei kiristy ensi vuonna. Se pitää kuitenkin tehdä niin tässä suhdannetilanteessa, että me teemme neutraalin ratkaisun, Orpo sanoi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verotusta pitää kiristää muualla. Orpon mukaan ympäristöverot ja välilliset verot voisivat olla kohteena verotuksen kiristämiselle.

– Kenenkään verotus ei kiristy ja ohjaamme ihmisten toimintaa entistä ympäristöystävällisempään ja kestävämpään suuntaan, Orpo sanoi.

Välillisillä veroilla viitataan veroihin, joita peritään osana tuotteen hintaa. Näitä ovat muun muassa arvonlisävero ja valmisteverot. Polttoaine-, tupakka- ja alkoholivero ovat esimerkkejä valmisteveroista.

Verotuksen kiristymisellä Orpo puolestaan viittaa kilpailukykysopimukseen, jonka myötä työntekijöiden eläkemaksuja nostettiin. Orpo haluaa, ettei palkansaajan palkkatulot vähene kilpailukykysopimuksen takia.

Eduskuntavaalien lähestyessä hallituspuolueilla on kiusaus lisätä menoja, jotta suosio kampanjoinnissa olisi taattu. Orpo kieltää, että hallitus olisi sorvaamassa nyt vaalibudjettia.

–Tämä sana ei kuulu minun sanavarastooni. Minun mielestäni meidän pitää tehdä vastuullinen budjetti.

Ministeriön budjettineuvotteluilla luodaan pohja valtion ensi vuoden talousarviolle eli budjetille, joka tarkentuu myöhemmin elokuussa hallituksen budjettiriihessä.

Alijäämä lähes kaksi miljardia

Valtiovarainministeri Orpo on epäillyt, että valtion velkaantuminen jatkuu myös ensi vuonna. Orpo arvioi Ylen haastattelussa maanantaina, että valtion velanottotarve voisi 1,5–2 miljardia euroa.

Arvio summasta on pysynyt samana ministeriön sisäisten neuvotteluiden aikana.

– Ensi vuoden alijäämä ei ole vielä tarkentunut. Lähtökohtana on, että sitä kertyy 1,6–1,7 miljardia euroa. Katsomme, mitä pystymme tekemään sille.

Orpo myöntää, ettei säästäminen ole helppoa. Hallitus on jo saavuttanut hallitusohjelman tavoitteen neljän miljardin euron säästöistä. Budjetin aliijämä on kuitenkin vähentynyt hallituskauden aikana.

Kun Sipilän hallitus aloitti työskentelyn vuonna 2015, julkisen talouden alijäämä oli 5,7 miljardia euroa.

Julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 63,5 prosenttia vuonna 2015. Viime vuonna vastaava luku oli 61,4 prosenttia.

Lue lisää:

Hallituspuolueiden kiistoja, jakovaaraa, öisiä puheita, äänestysrumba ennen joulukahveja – Näin päätetään, mitä veroja maksat ja palveluja saat

Orpo toppuuttelee puheita menolisäyksistä – "Budjetit saatava ylijäämäisiksi nyt, kun on hyvä aika"

Hallitus tähyää vaaleihin budjettineuvotteluissa: Nyt kosiskellaan pieni- ja keskituloisia, mutta kevennetäänkö veroja?

Valtion budjettia sorvataan ensi viikolla – "Erimielisyyksien taso on 200 miljoonaa euroa"