1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran-pakotteet astuvat voimaan – Iran: "Yhdysvallat tulee katumaan"

EU vastustaa Yhdysvaltojen Iranin vastaisia pakotteita ja vakuuttaa suojaavansa Iranin kanssa kauppaa tekevien eurooppalaisten yritysten etuja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois vuoden 2015 ydinsopimuksesta toukokuussa. Kuva: Chris Kleponis / EPA

Ensimmäinen erä Yhdysvaltojen asettamista Iranin vastaisista pakotteista astuu voimaan tänään.

Tästä päivästä eli tiistaista lähtien Iran ei voi enää ostaa yhdysvaltalaisia seteleitä. Pakotteet koskevat myös laajalti iranilaisia teollisuustuotteita, kuten vientiin tarkoitettuja mattoja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois vuoden 2015 ydinsopimuksesta toukokuussa ja ilmoitti aikovansa palauttaa Irania koskevat talouspakotteet.

– Yhdysvallat tulee vielä katumaan pakotteiden nostamista, sanoi Iranin presidentti Hassan Ruhani maanantaina vain tunteja ennen pakotteiden voimaantuloa.

– Yhdysvallat on yksin maailmassa. Se on nostamassa pakotteita iranilaisia lapsia, sairaita ja koko kansaa vastaan.

EU vastatoimiin

EU on ilmoittanut, että se on sitoutunut jatkamaan Iranin ydinsopimuksen täytäntöönpanoa niin kauan kuin Iran noudattaa ydinvoimaan liittyviä omia sitoumuksiaan.

EU:n mukaan se käynnistää tänään toimet, joilla se pyrkii vähentämään pakotteiden vaikutusta eurooppalaisiin yrityksiin, jotka jatkavat liikesuhteita Iranin kanssa. Unioni pyrkii myös jatkamaan pakotteista huolimatta yhteistyötä Iranin kanssa keskeisillä talouden aloilla, joita ovat muun muassa pankki- ja rahoitusala sekä öljy ja liikenne.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini ja Britannian, Ranskan sekä Saksan ulkoministerit sanoivat yhteislausunnossaan olevansa ”syvästi pahoillaan” Yhdysvaltojen uudelleen nostamista pakotteista.

Yhdysvaltojen Iranin vastaisten pakotteiden toinen erä astuu voimaan marraskuussa.

Lue lisää:

Iran: Ei neuvotteluja Trumpin kanssa ennen kuin Yhdysvallat palaa ydinsopimukseen

Trump ja Iranin presidentti räikeässä sanasodassa – uhkailevat toisiaan sodalla ja kärsimyksellä

EU aikoo kieltää eurooppalaisia noudattamasta Iran-pakotteita