1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trumpin vaalikampanja

Trumpin ex-kampanjapäällikön liikekumppani myönsi rikokset

Rick Gatesin mukaan hän ja Paul Manafort salasivat tahallaan verottajalta Manafortin ulkomaisia pankkitilejä.

Donald Trumpin vaalikampanja
Rick Gates kävelee ulos tuomioistuimen ovista.
Paul Manafortin liikekumppani Rick Gates (kuvassa) on todistanut oikeudessa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin entisen vaalikampanjapäällikön Paul Manafortin liikekumppani Rick Gates on todistanut oikeudessa, että hän ja Manafort ovat syyllistyneet useisiin rikoksiin. Asiasta kertovat muun muassa Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Gatesin todistuksen mukaan hän ja Manafort muun muassa salasivat tahallaan verottajalta Manafortin ulkomaisia pankkitilejä. He väittivät veroilmoituksissa Manafortin tuloja todellista alhaisemmiksi ja ilmoittivat verottajalle keksittyjä lainoja. Gates sanoi ymmärtäneensä rikkovansa lakia ja tehneensä rikokset Manafortin pyynnöstä.

Gates todisti myös, että hän ja Manafort jättivät rekisteröimättä Manafortin vieraan vallan agentiksi. Syytteen mukaan Manafortin olisi pitänyt rekisteröityä, koska hän teki töitä ukrainalaiselle puolueelle, jolla on kytköksiä Venäjän hallintoon.

Gates kavalsi satoja tuhansia

Gates tunnusti oikeudessa myös rikoksia, joihin Manafort ei ole osasyyllinen. Hän kertoi kavaltaneensa Manafortilta satoja tuhansia dollareita ja myönsi kavaltaneensa rahaa myös muilta entisiltä työnantajiltaan.

Syyttäjät olivat luvanneet olla syyttämättä Gatesia kavalluksista vastineeksi todistajanlausunnosta Manafortia vastaan. Hän saattaa silti saada enimmillään kymmenen vuoden tuomion yhdessä Manafortin kanssa tekemistään rikoksista, mutta syyttäjän auttaminen lisää todennäköisyyttä, että hänen tuomiostaan tulee lievempi.

Manafortin ja Gatesin saamat syytteet eivät liity Trumpin vaalikampanjaan. Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti ne kuitenkin osaksi Venäjä-tutkintaa, jossa hän selvittelee mahdollisia kytköksiä Trumpin vaalikampanjaväen ja Venäjän välillä.

Muellerin on arveltu toivovan saavansa Manafortin paljastamaan hänelle tietoja Trumpin kampanjasta lieventääkseen tuomiotaan.

Lue myös:

Trumpin ex-kampanjapäällikö Manafortin oikeudenkäynti alkoi – syytteet voivat johtaa pitkään vankeustuomioon

Lue seuraavaksi