Pelastustyöntekijät etsivät eloonjääneitä Indonesian lomasaarilla – ainakin 98 kuollut

Indonesian viranomaisten mukaan yli 13 000 rakennusta on tuhoutunut maanjäristyksissä. Arviolta 20 000 ihmistä on jäänyt kodittomiksi.

maanjäristykset
Paikalliset asukkaat etsivät eloonjääneitä romahtaneen rakennuksne raunioista Lombokin pohjoisosassa, Indonesiassa 6.8. 2018.
Paikalliset asukkaat etsivät eloonjääneitä romahtaneen rakennuksne raunioista Lombokin pohjoisosassa, Indonesiassa 6.8. 2018.EPA-EFE/ADI WEDA

Indonesiassa Lombokin saarella ja sen lähiympäristössä pelastustyöt maanjäristysten jäljiltä jatkuvat. Raunoista kaivetaan niin käsin kuin raskaalla kalustollakin mahdollisia eloonjääneitä.

Lombokin saarta ja lähisaaria ravisteli sunnuntaina illalla voimakkuudeltaan 6,9:n maanjäristys, minkä jälkeen alueella on ollut lukuisia, voimakkaita jälkijäristyksiä. Voimakkaasti maa järisi viimeksi maanantai-iltana, jolloin jälkijäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 5,2.

Ajantasaista tietoa uhrien määrästä ei ole saatavilla. Eri lähteiden mukaan kuolonuhreja on ainakin 98 ja yli 200 ihmistä on loukkaantunut.

Australialaisen sanomalehden Sydney Morning Heraldin mukaan (siirryt toiseen palveluun) lähes kaikki tähän asti kuolleiksi vahvistetuista on saanut surmansa Lombokin saarella, vain kaksi olisi kuollut Balilla. Indonesian viranomaisten mukaan kaikki kuolleet ovat indonesialaisia.

Laajoja tuhoja

Maan kansallinen katastrofivirasto arvioi kuolonuhrien määrän nousevan pelastus- ja raivaustöiden edetessä. Viraston mukaan yli 13 000 rakennusta on tuhoutunut järistyksissä ja arviolta 20 000 ihmistä on jäänyt kodittomiksi.

Kaikkiaan maanjäristysten arvioidaan vaikuttavan noin 600 000 ihmisen elämään. Sähköt ja tietoliikenneyhteydet ovat paikoin katki, ja maanvyöryt sekä romahtaneet sillat vaikeuttavat pelastustyöntekijöiden etenemistä.

Indonesian armeija on ilmoittanut lähettävänsä katastrofialueelle muun muassa elintarvikkeita ja lääkintäapua.

Kaaos Gili-saarilla

Jälkijäristysten pelko on nostattanut paniikin Lombokin saaren kyljessä sijaitsevilta pienillä Gili-saarilla.

Katastrofiviraston mukaan tähän mennessä lähes 3 000 turistia on evakuoitu saarilta Lombokiin tai Balille, mutta saariryhmän rannoilla sadat ihmiset odottavat yhä pelastusaluksien saapumista.

– Ei ole sähköä eikä vettä. Meidän täytyy vain sinnitellä ja katsoa, mitä huominen tuo tullessaan, sanoi brittiläinen turisti uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun)maanantai-iltana paikallista aikaa.

Gili-saarilla pelko tsunamista aiheutti joukkopaon ja paniikin maanantaina, kun sadat turistit ja paikalliset asukkaat rynnivät pelastusveneisiin ja lauttoihin.

Tsunamivaroitus on alueella on sittemmin peruttu.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lombokin lentokentällä on jumissa arviolta tuhat turistia, jotka odottavat pääsyä seuraaville mahdollisille lennoille.

Lue myös:

Maanjäristyksen jälkeinen evakuointi johti täyteen kaaokseen Gili-saarilla – suomalaisperheen lapsia tönittiin alta pois, kun ihmiset rynnivät lautoille

Balilla matkaileva suomalainen järistyksestä: "Maa alkoi pyöriä levyinä ympärillä, kuin olisi huvipuistolaitteessa"

Indonesian Gili-saarilta evakuoidaan yli tuhat matkailijaa Lombokin järistyksen takia – UM: Tiedossamme ei ole, että suomalaisia olisi loukkaantunut

Lähteet: Reuters, AP, AFP