Ponsselle sataa tilauksia: "Markkinat käy tosi kuumana"

Ponssen toimitusjohtajan mukaan metsäteollisuuden hyvä vire on heijastunut metsäkonemarkkinoille.

metsäkoneet
Metsäkone hakkuutyömaalla.
Matti Myller / Yle

Kaupanteko on kiihtynyt metsäkonemarkkinoilla. Vieremäläinen metsäkoneyhtiö Ponsse sai alkuvuoden aikana runsaasti uusia tilauksia.

Yhtiön osavuosikatsauksen mukaan uusia tilauksia saatiin katsauskauden aikana 355,7 miljoonan euron arvosta, kun viime vuonna luku oli 280,9 miljoonaa euroa. Tilauskanta oli katsauskauden päättyessä 187 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 141,4 miljoonaa euroa.

– Markkinat käy tosi kuumana tällä hetkellä ja tilanne on vain muuttunut entistä hurjemmaksi. Tilausvirrat ovat olleet tosi kovat ja aika lailla joka markkina vetää tosi hyvin. Aika harvoin on nähty näin hyviä tilanteita. Metsäteollisuuden hyvä tilanne heijastuu voimakkaasti meille, toimitusjohtaja Juho Nummela hehkuttaa.

Kysyntä on niin kovaa, että se ylittää nykytilanteessa tehtaan kapasiteetin. Tilanteesta johtuen yhtiön toimitusajat ovat Nummelan mukaan aika pitkät ja tilauskanta venyy.

– Mutta tämä on positiivinen ongelma. Taistelu tapahtuu siinä, ettei menetetä kauppoja kilpailijoille, vaan hoidetaan homma.

Uutta tehdasta käynnistetään

Tilannetta helpottaa Vieremälle valmistunut tehtaan laajennus, jonka toimintaa käynnistetään parhaillaan.

– Tehdasta pyritään ylösajamaan seuraavien kuukausien aikana ja koneet alkavat pikkuhiljaa valmistumaan kesän muutostöiden jälkeen ja kapasiteettia saadaan lisää, Nummela kertoo.

Tehtaan käynnistäminen on toisaalta vaikuttanut yhtiön kannattavuuteen, joka heikkeni. Katsauskauden liiketulosprosentti oli 8,3, kun se viime vuonna oli 10,8.

– Isossa kuvassa näkymät ovat positiiviset. Toimintaympäristö on hyvä, tuotteet ja huoltopalvelut pelaavat, investoidaan ja kehitetään toimintaa. Meillä on nyt Ponssella positiivinen tekemisen meininki, kiteyttää Nummela.

Liiketulos laski, liikevaihto kasvoi

Ponssen liiketulos oli vuoden toisella neljänneksellä 12,4 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 13,9 miljoonaa. Samaan aikaan liikevaihto nousi 149 miljoonaan euroon edellisvuoden toisen neljänneksen 128,8 miljoonasta eurosta.

Yhtiön osavuosikatsauksen mukaan liikevaihdon kasvu on hyvällä tasolla siihen nähden, että Ponssen uuden tehtaan käynnistäminen aloitettiin kuluneen vuoden ensimmäisen neljänneksen lopulla.

Konsernin palveluksessa on noin 1 660 henkilöä. Vieremällä työntekijöitä on lähes 600 ja Iisalmessa yli sata.