1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainvalvonta

Ruotsalaismies sai sakot grillattuaan ruokaa pihalla – Poliisi: Älkää nyt hitto vie sytyttäkö tulta!

Ruotsin viranomaiset suhtautuvat tulentekoon hyvin vakavasti, sillä maassa riehuu edelleen useita suuria maastopaloja.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ruotsalainen, 42-vuotias mies on saanut suuret sakot, kun hän oli sytyttänyt hiiligrillinsä valmistaakseen ruokaa mökkinsä pihalla. Miehen mökki sijaitsee Åhusissa, Etelä-Ruotsissa.

Miehelle määrättiin 19 500 kruunun, eli noin 1 900 euron sakot, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa viranomaiset ovat määränneet ehdottomia tulentekokieltoja eri puolille maata ankaran kuivuuden ja metsäpalojen takia.

Mies puolustautui sanomalla, että oli ollut sairaana, eikä ollut tietoinen tulentekokiellosta. Oikeus ei hyväksynyt selitystä.

Tukholman poliisin tiedottaja kertoo SVT:lle, että jos esimerkiksi tupakantumpista tai vaikkapa päälle unohtuneesta hellasta syttyy tulipalo, sen aiheuttaja tuomitaan yleisvaarallisesta huolimattomuudesta. Seurauksena on sakkoja, mutta jos teko todetaan törkeäksi, rangaistuksena voi olla jopa kaksi vuotta vankeutta.

Poliisi antaa selkeän määräyksen ihmisille, jotka harkitsevat ruuan grillaamista ulkosalla.

– Älkää nyt hitto vie sytyttäkö tulta!

Ruotsalaiset ovat hyvin huolissaan palotilanteesta ja vahtivat myös toisiaan. Viranomaiset ovat saaneet viikonlopun aikana yli 60 ilmoitusta, jossa soittajat ovat kertoneet naapureidensa sytyttäneen tulia paikoissa, missä se on kielletty.