Hyppää sisältöön

Aino ja Alvar Aallosta kuvataan kansainvälistä dokumenttielokuvaa

Elokuvaohjaaja Virpi Suutari ryhmineen kuvaa parhaillaan kansainvälistä dokumenttielokuvaa Aino ja Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta.

Virpi Suutari kuvaa Aalto-dokumenttia muun muassa Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Ohjaaja Virpi Suutari kertoo, että Alvar Aalto -elokuvaa tehdään kaksi päivää 7. ja 8. elokuuta Jyväskylän yliopiston kampuksella, muun muassa päärakennuksen juhlasalissa.

– Päärakennus ja koko Aallon kampus on todella vaikuttava ja tärkeä osa Aallon uraa. Erityisiksi kohteiksi valitsin päärakennuksen juhlasalin, porraskäytävän ja savityöluokan sekä kreikkalaista temppeliä muistuttavan Lyhty-rakennuksen ja kauniin opiskelijaruokala Lozzin. Aiemmin keväällä kuvasimme Säynätsalon kunnantaloa ja koetaloa, Virpi Suutari kertoo.

Lyhty-rakennuksessa opiskellaan, kokoustetaan ja juhlitaan. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kuvauksissa esiintyy myös paikallisia opiskelijoita ja parkourin harrastajia. Elokuvaan haastatellaan jyväskyläläistä Aalto-fania, yliopistossa työskentelevää Heli Mäkeä, jolle oli ilo ja kunnia saada työhuone Aallon rakennuksesta.

Jyväskylän jälkeen kuvaukset jatkuvat muualla Suomessa ja ulkomailla. Suomessa dokumenttiin pääsevät lisäksi Kelan pääkonttori Helsingissä, Virpi Suutarin lapsuuden lempipaikka Rovaniemen kirjastotalo ja edustuskoti Villa Mairea (siirryt toiseen palveluun) Noormarkussa. Aallon suhdetta puuteollisuuteen Suutari aikoo kuvata joko Kotkassa tai Varkaudessa.

– Parhaillaan selvittelen käyntiä Viipurin kirjastossa, se on saatu remontoitua, joten sinnekin on päästävä, Suutari pohtii.

Aalto-dokumenttia rahoittavat Suomen elokuvasäätiö, Yle ja monet kansainväliset tv-yhtiöt muun muassa Ruotsista, Tanskasta, Hollannista, Saksasta, Ranskasta ja Virosta.

Elokuva valmistuu vuoden 2020 alussa ja se saa sekä tv- että elokuvateatterilevityksen. Elokuvaa tullaan esittämään myös useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

Virpi Suutari kelpuutti Aalto -dokumenttiin myös Säynätsalon kunnantalon. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle